icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

ČAROBNI UKUS APENINA

OD POČETKA PANDEMIJE JE PREPLAVILA INSTAGRAM: Slasna i mekana italijanska FOKAČA postaće vaša omiljena pogača (RECEPT)

Da li zato što smo dosta vremena provodili po kućama i, samim tim, više mesili ili zato što izgleda lepo pored toga što je ukusna, tek — fokača je pravi mali kulinarski hit proteklih godinu i po dana!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Jedno od najpopularnijih remek-dela italijanske kuhinje u svetu svakako je očaravajuća pogača slična pici, ali još interesantnijeg ukusa. Ovo neodoljivo pecivo koje datira još od starog Rima pravi se veoma jednostavno, a u poslednje vreme je vrlo popularno zbog brojnih mogućnosti za ukrašavanje hranom!

 

Sastojci:

 

  • oko pola kilograma brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 2-3 kašike maskilnovog ulja
  • 1 žumance
  • šolja i po mlake vode
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli

 

foto: Shutterstock

Priprema

 

Uključiti rernu na 220 stepeni.

 

Sjediniti sve suve sastojke, a potom dodati umućeno žumance, maslinovo ulje i mlaku vodu. Mešati i kada se dobro sjedini zamesiti testo, a zatim ostaviti da odstoji oko pola sata u poklopljenoj činiji.

 

Testo potom razvući i staviti u podmazan pleh, a onda ga prekriti providnom folijom.

 

Mogućnosti za dekoraciju su razne, pa možete koristiti kolutove crnog luka, paradajza, razne začine poput ruzmarina, peršuna, maslina i sl. Nakon što ove sastojke ili one kojom želite da ulepšate svoju fokaču kratko propržite na malo maslinovog ulja, skinite foliju, postavite povrće, začin ili dekorativno jestivo cveće po pogači.

 

Pecite oko 20 minuta.

 

Ako niste inspirisani i ne znate kako biste mogli da dekorišete svoju fokaču, evo nekoliko predloga...

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by elisarampazzo (@_elisetta)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by marilena (@mrs.chef_77)