Ukoliko ste tek počeli da slavite slavu i nikada niste pravili slavski kolač ovaj recept će vam pomoći da "iz prve" ispadne savršen
Posne slave znaju da budu poprilično zahtevne, jer se hrana mora prilagoditi pravilima posta. Prilikom spremanja hrane domaćice moraju da vode računa o tome da koriste samo one namirnice koje su biljnog porekla.
Ovo može da bude problem kada je priprema testa u pitanju, jer po gotovo svim receptima u njega ide mleko. Ipak, nije nemoguće napraviti pogaču ili kiflice i bez ovog dodatka.
Evo kako da napravite najukusniju i najmekaniju posnu pogaču ili slavski kolač bez imalo muke. Pripremite ruke, sastojke i krenite - rezultati će vas oduševiti.
Ukoliko ste početnik pročitajte recept u nastavku, ispratite sve korake i umesićete najlepši slavski kolač. Nakon pečenja kolač ukrasite.
Sastojci:
- pola kg brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 300 - 400 ml kisele vode
- 80 ml ulja
- pola kašićice šećera
- 1 kašičica soli
Priprema:
Pomešajte kvasac sa šećerom i kašikom brašna pa prelijte kiselom vodom sobne temperature da kisne. Kad se kvasac aktivira dodati ostatak brašna i so pa zamesite testo.
Dobro ga obraditi i ostaviti da narasta na toplom oko 40 min. Naraslo testo ponovo premesiti, staviti u šerpu u kojoj ćete peći i pustiti da naraste jos 15min a onda peći na 220 stepeni oko sat vremena.
Kada se ohladi po izboru mozete da ga ukraste ružicama, listićima ili ga našarajete pečatom, to je sada već stvar mašte, ali i vašeg umeća.