PRSTE DA POLIŽEŠ

Šupljikave, MIRISNE i po TRADICIONALNOM receptu: Mekike sa susamom IDENTIČNE kao one što vam je baka spremala

Fantastične mekike sa susamom će osvojiti vaše ukućane već na prvi zalogaj.

Mekike sa susamomfoto: Veliavik/Shutterstock

Mekike vas sigurno podsećaju na detinjstvo i savršeni doručak sa porodicom, a kada budete probali recept prilagođen mekikama sa susamom, nećete više nikad poželeti nešto drugo.

 

Iako postoje razni načini za spremanje, mekike sa susamom spremljene ovako su definitvno vaš novi izbor broj jedan.

Sastojci:

 

  • 500 ml vode
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 40 gr svežeg ili 10 gr suvog kvasca
  • 50 ml ulja
  • oko 1 kg mekog brašna
  • 100 ml mleka
  • 100 gr susama (može i kombinacija sa lanom)
  •  ulje za prženje

 

Priprema:

 

Kvasac promešajte sa toplom vodom i šećerom, pa ostavite da odstoji oko deset minuta, a za to vreme pripremajte ostale sastojke. U vodu i kvasac dodajte oko 500 grama brašna i skoro svo ulje, pa počnite varjačom ili rukom da mesite.

 

Nakon toga premažite uljem preostalo testo i ponovo premesite, pa podelite na osam ili deset delova, po želji.

 

Loptice pospite brašnom, pokrijte krpom i ostavite da odstoji oko pola sata. Nakon toga, svaku lopticu umočite u mleko pa u susam i ponovo stavite na pobrašnjenu površinu i razvucite testo na debljinu od 5 do 10 milimetara, pa isecite na 5-6 delova.

 

Zagrejte ulje i držite na srednje jakoj vatri sve dok mekike ne dobiju zlatno-žutu boju.