Ovo je neverovatno zarazna hrana sa kombinacijom slanog, slatkog i začinjenog ukusa.
Mnogo ljudi u Srbiji uživa u čarima kineske kuhinje, ali veoma retko poslastice iz ove zemlje sprema kod kuće. Naše porodice se uglavnom odlučuju da ovakve stvari poruče ili odu do nekog restorana da probaju, dok na kućnoj trpezi uglavnom imaju neke domaće tradicionalne specijalitete.
Najčešćše je tako pošto u stratu u glavi imate stav da domaću kuhinju već dobro poznajete, dok ćete na nešto drugo izgubiti dodatno vreme da biste ga spremili kako treba.
Međutim, kod Kung Pao piletine stvari ne stoje baš tako, pošto je zaista neverovatno ukusna, a šansa da omanete prilikom pripreme je jao mala. Uostalom pogledajte recept, pa zaključite sami.
Način pripreme
1. Napraviti marinadu od vina, soja sosa, ulja od susama i kašike skroba razmućenog u malo vode. U marinadu staviti komade piletine, dobro promešati, staviti u frižider da se hladi 30 minuta.
2. Sos: U posudi pomešati vino, soja sos, ulje od susama, sirće, đumbir, biber, smeđi šećer i skrob razmućen u malo vode. Dodati beli luk, mladi luk i kikiriki. Presuti u kaserolu i na umerenoj vatri uz stalno mešanje krčkati nekoliko minuta dok se ne zgusne. Po potrebi dodati malo vode da se sos razblaži. Skloniti sa vatre.
3. Zagrejati tiganj sa malo ulja, izvaditi piletinu iz marinade i pržiti je nekoliko minuta. Dodati povrće, pa nastaviti prženje još nekoliko minuta. Dodati sos, promešati tako da sos ravnomerno prekrije povrće i piletinu.
4. Servirati uz kuvani pirinač.
Neophodni sastojci:
Pileći file 0.5 kg
Kineski mix povrća
Ulje za prženje
Dve kašike belog vina
Dve kašike soja sosa
Četiri kašike ulja od susama
Dve kašike skroba
Dve kašike belog vina
Jedna kašika smeđeg šećera
Kašika sirćeta
Pola kašičice đumbira u prahu
Pola kašičice bibera
Pola kašike ljute paprike
Šest čenova belog luka
Pečeni kikiriki 100 gr
Četiri mlada luka