ispoštujte ih

Kakvi su običaji trećeg dana Božića? Na praznik Svetog Stefana se iznosi slama, ali evo šta NIKAKO ne smete da radite

Poslednji dan najradosnijeg hrišćanskog praznika pun je simbolike, a tada mnogi vernici proslavljaju i krsnu slavu Svetog Stefana

foto: Shutterstock / Julia Zavalishina

Počev od Badnjeg dana pa sve do Svetog Srefana vernici poštuju mnogobrojne običaje koji se odnose na unošenje simbola poput badnjaka, pšenice u naš dom.

 

Kao se unose uz razne obrede tako postoji verovanje da treba da se iz kuće i iznesu uz te iste običaje.

 

Badnjak, koji je domaćin isekao i doneo na Badnje veče je izgoreo, a slama čeka da svane Stevanjdan.

 

 

Na treći dan Božića, ona se ritualno iznosi iz kuće. Verovanje kaže da se ne sme baciti u đubre, već za nju važe posebna pravila.

 

Slama se smatra simbolom plodnost, pa se za nju veže običaj da je domaćice iznose u baštu i voćnjak. Ona se može rasuti po voćnjaku, staviti u pčelinjak ili okaiti na vrata štale.

 

Među starim ženama vlada verovanje da se slama s poda čisti novom metlom u tišini, kako se ne bi čulo da blagostanje izlazi iz porodičnog doma. 

 

Božićni običajifoto: Shutterstock/Danilo Misic

 

Na dan 9. januara slavi se i Sveti Stefan, sveti prvomučenik i arhiđakon. Bio je rođak apostola Pavla i prvi od sedam đakona koje su sveti apostoli rukopoložili.

 

On je i prvi hrišćanin koji je stradao za Gospoda i zato se naziva Prvomučenik. Kult ovog sveca je vrlo razvijen u srpskom narodu i podignuto je preko 40 hramova sa njegovim imenom, koje je omiljeno u srpskom narodu.