(recept)

ČUDO ROLAT gotov za pola sata: ČOKO MOKO TORTA, kremasta poslastica koja se topi u ustima

Domaći slatkiši zvezde su svake praznične trpeze, a za ovu Novu godinu i Božić probajte nešto drugačije – čoko moko rolat-tortu koja spaja ukus čokolade, kafe i poslastičarske magije!

Čokoladni rolat sa kafom uvek je poželjan dezertfoto: VinzLens/Shutterstock

Umesto klasične čoko moko torte, ove godine na prazničnu trpezu spustite još interesantniju i možda čak i ukusniju alternativu – predivni slatki rolat!


Vazdušast, mekan i sočan, ovaj kremasti dezert miluje nepca i ono što je što nam svima treba nakon porodičnog ručka, a prikladan je kako za posebne prilike tako i za svakodnevne slatke zalogajčiće uz kafu.


Kako se pravi čoko moko rolat-torta?

 

Sastojci:

 

  • 5 većih jaja
  • 4 kašike ulja
  • 7 kašika kristal šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 4 ravne kašike kakaoa
  • 5 kašika brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1-2 kesice instant kafe, po ukusu
  • 1 pakovanje slatke pavlake
  • 200 grama bele čokolade
  • dekoracija po ukusu

 

Postoje različite verzije ovog slatkog rolatafoto: Bene Tan/Shutterstock

Priprema


U odvojenoj činiji pomešajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Mikserom umutite belanca s prstohvatom soli u čvrst sneg, pa postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Kad dobijete kompaktnu smesu, smanjite na srednju brzinu, pa uz neprestano miksanje dodajte žumanca i ulje. Potom malo po malo dodajte suve sastojke, pa kad se napravi homogena masa, izlijte u pleh obložen papirom za pečenje.


Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni najmanje 20 minuta. Sačekajte da se prohladi desetak minuta, pa papirom uvijte u rolat. Stavite u frižider da se hladi.


U jednj posudi pomešajte belu čokoladu i umućenu slatku pavlaku.
Izvadite iz frižidera koru, odmotajte, pa premažite ovim filom i ponovo urolajte, ovog puta bez papira.


Ukrasite po želji — šlagom, čokoladnim ili šarenim mrvicama, rendanom čokoladom, višnjama itd.