(recept)

Sve ćete umutiti za 5 minuta! Brzinski KUGLOF SA ČOKOLADOM je najlepša poslastica za prazničnu trpezu

Najbolji recept za sočni domaći kuglof preliven čokoladnom glazurom, idealno slatko posluženje za Novu godinu i Božić

Brzi domaći kuglof sa čokoladnom glazuromfoto: hlphoto/Shutterstock

Kuglof je jedan od najstarijih "modeliranih kolača" na vetu, najpopularniji na prostoru Evrope, ali je zbog iseljavanja u Ameriku i tamo stekao mnogo ljubitelja.


Recepti se razlikuju, a ovaj kolač najčešće se pravi u danima novogodišnjih i božićnih praznika, kada je svojim atraktivnim izgledom vrlo zgodan za dekorativnu i ujedno slasnu trpezu.

 

U poslednje vreme mogu se naći i ukusne slane varijante kuglofa, ali ništa ne može da nadmači sočni kuglof sa čokoladnom glazurom.


Sastojci:

 

  • 3 jajeta
  • šolja kisele pavlake
  • šolja mleka
  • šolja kakao praha
  • šolja brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • šolja šećera
  • šolja kokosovog brašna
  • pola šolje ulja
  • 100 grama čokolade za preliv

 

Priprema


Umutite dobro jaja sa uljem, šećerom i kiselom pavlakom, pa postepeno dodajte mleko, brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo i kakaoom i na kraju dodajte kokosovo brašno, sve vreme mešajući.


Kada dobijete homogenu smesu, sipajte u podmazan kalup za kuglof, pa pecite oko sat vremena u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.


Kad se prohladi, prelijte čokoladom otopljenom s jednim kašikom ulja.