prste da poližeš

Pravi se brzo, a tajna je u JEDNOM TRIKU: Šarena salata po najboljem receptu koji će osvojiti i najzahtevnije

Zima je jedno od najdražih perioda u toku godine i zbog brojnih ukusnih jela koja su karakteristična za to godišnje doba.

foto: Margarita0192/Shutterstock

Zimnica i sve njene varijante su najbolji deo zime, a gotovo da su svi praznici nezamislivi bez šarene salate.

 

Sve što vam je potrebno je povrće isto kao za turšiju, a vaši ukućani će uživati i ono što je najvažnije, dugotrajna je pa nema opasnosti od toga da će se pokvariti.

 

Sastojci:

 

  • 1 kg paprika
  • 1 kg kupusa
  • 1 kg krastavčića
  • 1 kg karfiola
  • 1 kg zelenog paradajza, šargarepe, crvenog luka

Za prelivanje salate:

 

  • 3 l vode
  • 1 l sirće razblaženo 9%
  • 9 kašika soli
  • 9 kašika šećera
  • 1 kom vinobran

 

Priprema:

 

Najpre operite povrće, izribajte kupus, očistite papriku i iseckajte na rezance, krastavce i šargarepu iseckajte na kolutiće, a paradajz na kriške. Luk takođe možete iseckati na rezance. 

 

Povrće dobro izmešajte u jednoj velikoj posudi, za to vreme prokuvajte preliv i vrelim prelijte povrće. Zatim pokrijte čistom krpom i zamotajte u ćebe, ostavite da stoji 24 sata i promešajte dva do tri puta.

 

Povrće pakujte u čiste tegle, malo pritiskajte i prelijte vodom u kojoj je stajalo, bitno je da voda bude iznad povrća.