Ukusnije i mekanije teško da ste ikad probali: Seljačke mekike punjene sirom koje vraćaju u detinjstvo (RECEPT)

Ukusno testo punjeno sirom idealno je za doručak, večeru ili kao prilog uz neki lagani ručak 

foto: Shutterstock / GK1982

Ukoliko često žudite za ukusnim specijalitetima poput bućkavaca, uštipaka, kiflica ove seljačke mekike će vas sigurno oduševiti.

 

One mogu da se pune mocarelom u kombinaciji sa edamerom, ali ako nemate te vrste sira možete staviti ono što se nađe u vašem frižideru.

 

 

Sve što vam je potrebno je malo vremena, a rezultat će vas oduševiti.

 

Sastojci:

 

  • 500 gr mekog brašna 
  • 1 kašika šećera
  • kesica suvog kvasca 
  • 1 kašika soli
  • 50 ml ulja
  • 300 ml vode
  • sir za punjenje

 

foto: GK1982/Shutterstock

 

Priprema:

 

U posudu staviti brašno, dodati šećer i kvasac pa promešati. Zatim dodati so, skoro svo ulje i naliti vodu. U početku mešajte varjačom, a kasnije rukom umestite testo.

 

Testo treba da bude lepljivo. Potom ga pospite sa još malo brašna i premesite. Nakon toga ostatak ulja prelijte preko testa, malo premesite još jednom i ostavite da narasta oko sat vremena na toplom mestu.

 

Nadošlo testo sa malo brašna premesiti, pa podeliti na 10 delova. Svaki deo oblikovati u lopticu.

 

 

Dok testo odmara pripremite nadev. Sir izdrobite kako biste ga lakše rasporedili posle po mekiki.

 

Svaku lopticu razvući tanko, na prečnik 20 – 25cm i na jednu stranu staviti nadev. Preklopiti drugom stranom i pritisnuti krajeve vodeći računa da ne budu predebeli.

 

Postupak ponoviti sa svim lopticama, a potom ih ostavite pokrivene da stoje dok vi pripremite ulje i dok se tiganj zagreje. Pecite na tihoj vatri sa obe strane u malo ulja. 

 

Potrebno je peći ih oko 5 minuta uz povremeno okretanje. Nakon što su gotove stavite ih na papirni ubrus i kad se malo prohlade poslužite uz ajvar, čvarke ili neku drugu domaću pikanteriju.