Kopriva je biljka koja sadrži obilje vitamina, a leči i čisti telo od otrova.
Ok, prva asocijacija na koprivu je da žari i peče i da ne bismo smeli da je diramo ako je vidimo.
Međutim, delovi ove biljke su lekoviti, pogotovo koren, kao i vršni delovi u vreme cvetanja. Listovi takođe mogu da se koriste i idealni su za čorbicu.
Kopriva sadrži deo kompleksa vitamina B, potom vitamine A, C i K, od minerala tu su gvožđe, kalcijum, magnezijum, natrijum, kalijum, fosfor, ali i sve esencijalne aminokiseline, polifenoli, pigmenti. Mnogi od ovih sastojaka deluju kao antioksidansi u našem telu.
Lekovita dejstva koprive su višebrojna: ona se koristi za prečišćavanje krvi, u borbi protiv anemije, kod bolesti mokraćnih puteva i za snižavanje krvnog pritiska.
Kopriva pomaže i kod tegoba kod kamena u bubregu, a potom je dobra za nesanicu, kod problema sa varenjem, pomaže kod otežanog disanja i astme, kod reumatskih i ginekoloških tegoba, ali je dobra i za zdravlje jetre i pankreasa.
Osim svega ovoga, kopriva pomaže u snižavanju glukoze u krvi, diuretik je, a pomaže i kod polenske groznice.
Kopriva je dobra i u borbi sa krvnim pritiskom.
Kopriva se koristi kao narodni lek za snižavanje krvnog pritiska, a istraživanja na životinjama potvrđuju ovaj efekat.
Korišćenje koprive gotovo da nema neželjenih efekata, ali u retkim slučajevima kontakt sa njom može da izazove snažnu alergijsku reakciju. U svakom slučaju, najbolje je prvo da se konsultujete sa svojim lekarom.