RECEPT

Vazdušaste, hranljive i jednostavne: JEFTINE pogačice s pavlakom zbog kojih ćete shvatiti da su one u pekari preskupe

Jeftin obrok od sastojaka koje već imate u kući i sprema se vrlo lako.

foto: HarryKiiM Stock/Shutterstock

Pogačice sa pavlakom koje ćete sami napraviti kod kuće su odlično rešenje za doručak, a pritom su i jako jeftine. Njihova dobra strana je i što se spremaju od sastojaka koje sigurno imate kod kuće.

 

One su vrlo često izbor mnogih od nas kada ne znamo šta da kupimo za doručak, ali jednom kada ih napravite, uverićete se da su čak i one u pekari preskupe.

Sastojci:

 

  • 1 kašičica šećera
  • 25 g svežeg kvasca ( ili 7 g suvog )
  • 50 ml mleka
  • 2 kašičice soli
  • 1 celo jaje
  • 250 g margarina ili maslaca
  • 180 g kisele pavlake
  • 600 g brašna

 

Priprema:

 

  • U toplo mleko potopite šećer, kvasac i jednu kašičicu brašna, pa ostavite. Pripremite jednu veću posudu za mešanje i u nju sipajte sve brašno, 200 grama omekšalog margarina i sve rukama utrljajte.

 

  • U to dodajte so, pa promešajte, a potom dodajte nadošli kvasac, jaje i kiselu pavlaku. Zatim rukom mesite testo.

 

  • Oblikujte ga u loptu i ostavite da odstoji nekih pola sata, a potom ga razvucite u pravougaonik. Celu površinu premažite sa preostalih 50 grama margarina, zatim ga savijte kao pismo, pa ponovite proces na još tri dela. Ostavite tako da odstoji oko deset minuta, pa ponovo još dva puta savijte.

 

  • Na kraju razvucite testo na debljinu oko 5mm i vadite kolutove koje ćete slagati u obložen pleh. Premažite pogačice jajima i možete posuti susamom po želji. Pecite oko 20 minuta na 200 stepeni.