prste da poližeš

Tradicionalni turski recept koji osvaja: Slasni cigaret-burek zbog kog ćete zaboraviti odlazak u pekaru

Burek i sve njegove varijante su jedan od omiljenih turskih specijaliteta.

foto: Zulfiska/Shutterstock

Mnogima je nezaobilazan deo dana burek, a ovaj specijalitet je decenijama simbol savršenog doručka. Poseban cigaret-burek je vrsta toplog predjela kojoj ne možete odoleti.

 

Ova vrsta obroka može poslužiti i kao grickalica, pa je savršeno rešenje za iznenadna okupljanja i goste, ali i ako želite samo sebi da udovoljite.

Sastojci:

 

  • kore za pitu tanke 4 lista
  • jaja 1/2 za premazivanje kora
  • ulje za duboko prženje

 

Nadev:

 

  • feta sir 200 g
  • jaja 1/2
  • so 1/4 kašičice
  • bosiljak suvi 1/2 kašičice
  • biber prstohvat

 

Priprema:

 

Svaki list kore daje 4 cigaret-bureka, a jako je važno da vam kore budu sveže. Polovinu jajeta ćemo dobiti kada viljuškom umutimo jaje, pa polovinu sipamo u naš nadev, a drugu polovinu ostavimo za premazivanje kora. Celo jaje će previše razrediti nadev.

 

Nadev spremate tako što izmutite viljuškom jaje i polovinu odvojite za premazivanje kora. U činiju s drugom polovinom izmrvite feta sir, pa dodajte bosiljak, biber i so.

 

foto: Youtube screenshot

Kore sve vreme držite prekrivene vlažnom krpom kako vam se ne bi sušile prilikom pripreme. Svaku koru presavijte po kraćoj strani, a zatim svaku naznačenu polovinu presavijte po dijagonali. Od svake kore dobijate po četiri trougla.

 

Na užu stranicu trougla staviti 1-2 kašike pripremljenog nadeva, a oba bočna ugla prebaciti preko nadeva i zarolati prema vrhu trougla, koji smo premazali umućenim jajetom.

 

Obratite pažnju da dobro upakujete rolnice kako sadržaj ne bi iscureo. Rolnice pržite u tiganju na zagrejanom ulju.