Burek i sve njegove varijante su jedan od omiljenih turskih specijaliteta.
Mnogima je nezaobilazan deo dana burek, a ovaj specijalitet je decenijama simbol savršenog doručka. Poseban cigaret-burek je vrsta toplog predjela kojoj ne možete odoleti.
Ova vrsta obroka može poslužiti i kao grickalica, pa je savršeno rešenje za iznenadna okupljanja i goste, ali i ako želite samo sebi da udovoljite.
Sastojci:
- kore za pitu tanke 4 lista
- jaja 1/2 za premazivanje kora
- ulje za duboko prženje
Nadev:
- feta sir 200 g
- jaja 1/2
- so 1/4 kašičice
- bosiljak suvi 1/2 kašičice
- biber prstohvat
Priprema:
Svaki list kore daje 4 cigaret-bureka, a jako je važno da vam kore budu sveže. Polovinu jajeta ćemo dobiti kada viljuškom umutimo jaje, pa polovinu sipamo u naš nadev, a drugu polovinu ostavimo za premazivanje kora. Celo jaje će previše razrediti nadev.
Nadev spremate tako što izmutite viljuškom jaje i polovinu odvojite za premazivanje kora. U činiju s drugom polovinom izmrvite feta sir, pa dodajte bosiljak, biber i so.
Kore sve vreme držite prekrivene vlažnom krpom kako vam se ne bi sušile prilikom pripreme. Svaku koru presavijte po kraćoj strani, a zatim svaku naznačenu polovinu presavijte po dijagonali. Od svake kore dobijate po četiri trougla.
Na užu stranicu trougla staviti 1-2 kašike pripremljenog nadeva, a oba bočna ugla prebaciti preko nadeva i zarolati prema vrhu trougla, koji smo premazali umućenim jajetom.
Obratite pažnju da dobro upakujete rolnice kako sadržaj ne bi iscureo. Rolnice pržite u tiganju na zagrejanom ulju.