slasno

Bogati jesenji POTAŽ OD TIKVICA: Niskokalorična, a zdrava i zasitna čorba prepuna vitamina (RECEPT)

Najbolji recept za potaž od povrća koji obiluje hranljivim materijama

foto: danieleorsi/Shutterstock

Postoji mngoo razloga da jedete tikvice, pored njihovog izuzetnog ukusa.

 

Tikvice obiluju vitaminima — sadrže vitamin D, a u vrlo visokoj koncentraciji i vitamine A, K, B1, B3, B12, B2, folate i, naročito, vitamin C. Pored toga, u 100 grama tikvica nalazi se 261 mg kalijuma, kao i natrijum, magnezijum, biljna vlakna, zasićene masne kiseline, proteini, a svega 16 kalorija!

 

Zato obavezno probajte i ovaj ukusni potaž i ojačajte svoj organizam pred zimu.

 

Sastojci:

 

  • 2 tikvice
  • oko pola litra vode
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 10 zrna korijandera
  • 2 kašike ulja
  • oko 5 cm stabljike celera
  • pola kašičice soli
  • četvrtina kašičice mlevenog bibera
  • 1 kašika peršuna ili mirođije
  • kisela pavlaka po ukusu

 

Priprema


Dobro oljuštite tikvice, operite ih, pa prepolovite i izvadite im seme ako je izraženo. Zatim ih iseckajte na sitne kocke.


Na tihoj vatri zagrejte ulje, pa na njemu dinstajte crni luk dok ne bude mekan, pa onda dodajte i tikvice i sipajte vode tek toliko da pokrije povrće.


Zatim dodajte ustinjen čen belog luka i zrna korijandera i iseckanu stabljku celera. Nakon što proključa, nek se kuva još 10-2 minuta na tihoj vatri, pa sklonite sa strane da se prohladi. Zatim prelijte u blender, posolite, dodajte iseckan peršun i sve dobro usitnite.


Zatim pred kraj sipajte pavlaku i dobro promešajte, pa odmah služite.