Slavsko žito, kolač i vino su jedini obavezan deo slave, ostalo je gozba
Ukoliko slavite slavu onda sigurno znate da je posla oko slave mnogo. Ipak, često zaboravljamo da slavljenje slave podrazumeva slavsko žito, slavski kolač i vino, a sve ostalo može da bude i ne mora.
Savremene domaćice sve češće biraju da kupe sve gotovo, ali žito je jednostavno napraviti, a i neće vam oduzeti mnogo vremena.
Evo kako su ga spremale naše bake.
Potrebno je:
- 500 g pšenice
- 300 g šećera
- 300 g oraha
- 2 vanilina šećera
Pšenicu je poželjno veče pre kuvanja potpiti u hladnu vodu. Ujutru tu vodu prosuti, nasuti novu i staviti da se kuva.
Nakon dva sata trebalo bi da su zrna kuvana. Dok se pšenica kuva orahe sameljite na secka ili mašinicu za mlevenje keksa. Ne sme da bude krupno, niti da ima komadiće. Zatim i pšenicu sameljite na mašini, na sitnije sito i pomešajte sa orasima i šećerom.
Nakon što dobro izmešate možete da dodate malo muskantnog orščića i da time date aromu koljivu ili žitu kako ga drugačije zovemo.
Sipajte u činiju, odozgo ukrasite jednim celim jezgrom oraha i spremno je da se nosi u crkvu.