(recept)

Priprema traje 15 minuta, ne zna se je li mekša ili sočnija: Ova PITA OD JABUKA je 1894. bila najbolji slatkiš na svetu

Kolači sa jabukama uvek su bili omiljeno jesenje posluženje, a ova nepravedno zapostavljena slatka pita je jedna od najlepših takvih poslastica

foto: Einfache Rezepte/YouTube

Uprkos tome što im nisu bili dostupni mikseri i razni sastojci koji nas danas čekaju na svakom koraku, u prošlosti su se ljudi dovijali i uspevali da pripreme slasne dezerte koji se pamte i danas.


Kada govorimo o starim jelima, obično se u većini sredina govori o pitama, kako slanim, tako i slatkim, jer su u pitanju laki i brzi recepti za koje ne treba previše sastojaka. Međutim, vremena su se menjala, tehnologija napredovala, a slatka pita s jabukama koja se 1894. godine pravila na teritoriji današnje Nemačke i koja je navodno bila najbolji slatkiš na svetu prestala je da se služi na trpezama.

 

Srećom, recept za nju nije zaboravljen, a iznenadićete se koliko jednostavna njena priprema. U pitanju je pita s dvema korama za koju je recept podelio nemački YouTube kanal Einfache Rezepte, a koji je pregledan više od 3,7 miliona puta!


Nemačka pita s jabukama iz 1894. godine


Sastojci:


Za donju koru

 

  • 100 grama putera
  • 200 grama šećera u prahu
  • 5 jaja
  • rendana kora limuna
  • 250 grama brašna

 

Za fil

 

  • 4 jabuke, sečene na tanke kriške

 

Za gornju koru

 

  • 3 jajeta
  • 250 mililitara kisele pavlake
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica cimeta

 

Priprema


U činiji pomešajte 100 grama putera s 200 grama šećera u prahu, pa dodajte pet jaja, jedno po jedno.


Potom ovoj smesi dodajte koru limuna, pa 250 grama brašna i dobro mešajte sve dok ne dobijete sjedinjenu smesu.


Sipajte u posudu za pečenje, prethodno obloženu pek-papirom, i ravnomerno rasporedite.

 

foto: Einfache Rezepte/YouTube

Jabuke koje ste dobro oprali, očistili od semenki i isekli na tanke kriške rasporedite preko testa.

 

foto: Einfache Rezepte/YouTube

Zatim u činiji pomešajte kiselu pavlaku s jajima, šećerom i cimetom i mešajte dok ne dobijete lepu gustu smesu, pa polako rasporedite preko jabuka dok ih ne pokrije u potpunosti.

 

foto: Einfache Rezepte/YouTube

Pecite oko 35 minuta u rerni zagrejanoj na 180 °C.


Pita je najukusnija kada se služi topla, ali i ohlađena će biti predivno posluženje uz kaficu.

 

foto: Einfache Rezepte/YouTube

Pogledajte kako izgleda priprema ovog dezerta.