Ratne devedesete godine mnogi su zapamtili po nemaštini, a ima i onih koji su ih kao deca pamtili po ovoj čorbi, koju neki zovu Cvrkuša
U vremenima kada su u kutijama sa hranom dolazile samo osnovne namirnice, ulje, brašno i pirinač domaćice su imale težak zadatak.
Kako spremiti obilan i hranljiv oborok od samo nekoliko sastojaka. I nije bilo nemoguće, uvek se našlo za toliko da se spremi nešto ukusno uz samo malo kreativnosti i mašte.
Ovu čorbu možete da spremite za doručak, ručak ili večeru a u zavisnosti od ukusa u nju možete da dodate i druge sastojke.
Ovo je osnovni recept za koji vam je potrebno samo četiri sastojka:
- 2,3 kašike ulja
- 2,3 kašike brašna
- 2 kašike aleve paprike
- 1 šolja pirinča
Priprema:
Na malu ulja propržite brašno i papriku, pa kad lepo porumeni dodajte vodu. U zavisnosti od toga koliko gusto hoćete dodajte od 1 do 2 litra vode. Zatim ostavite da prokuva i u nju dodajte pirinač koji se prethodno dobro oprali.
Posolite po ukusu i kuvajte oko 20 minuta. Kada je pirinač kuvan čorbu ostavite da se prohladi i možete je poslužiti.
Ukoliko volite u nju možete dodati malo kuvanog paradajza, a najlepša je kada se u nju udrobi hleb od juče i tako toplo pojede čim se spremi.
Po želji možete da dodate i crni luk koji se izdinsta, šargarepu na kockice, ali i slaninicu ili belo meso iseckano na kockice.