Sočna torta od mandarina ili pomorandži, gotova za kratko vreme, a topi se u ustima!
Turski recept za čokoladnu tortu sa mandarinama ili pomorandžom i sirupom od kafe. Ukusan i odličan za proslave kod kuće.
Ova sočna poslastica pravi se od nekoliko pristupačnih sastojaka, a ima savršeno slatak i bogat sirup, jak ukus čokolade i jednostavno se topi u ustima!
Dodajte tome tajni sastojak – kafu, i ukus će biti neverovatan.
Sastojci
Kora:
- 2/3 šolje šećera
- 2 izrendane kore mandarine (možete koristiti i narandže)
- 3 jaja
- 1/4 ulja
- pola šolje mleka
- 2 i po šolje brašna
- 3 kašike kakaoa
- pola kesice praška za pecivo
Sirup:
- 1 cela šolja i 1/4 šolje vode
- 3 kašike šećera
- 1 i po kašika instant kafe
Krem:
- 6 kašike šećera
- 2 kašike brašna
- 1 kašika gustina
- 2 šolje mleka
- 1 kašika margarina
Glazura od mandarina:
- 4-6 mandarina
- 2 kašike gustina
- 3 kašike brašna
Priprema
Umutite šećer i koru mandarine da postane praškasto kao brašno, zatim dodate 3 jaja koja su stajala na sobnoj temperaturi. Mutite 3-4 minuta kako bi smesa postala mekana. U tu smesu dodajte ulje uz konstantno mešanje.
Pojačajte malo brzinu miksera i dodajte mleko. U posebnoj posudi pomešajte kakao sa brašnom i praškom za pecivo pa sve zajedno dodajte u smesu.
Mikser stavite na malu jačinu i polako promešajte smesu da bi ostala mekana i penasta. Presipajte smesu u vatrostalnu posudu i ispecite koru. Kada je kora gotova, izvucite iz rerne i nožem izbockajte celu koru kako bi lepo upila sirup koji sledi.
Stavite šerpicu u kojoj ćete spremiti sirup na ringlu i sipajte vodu, dodajte šećer i kafu i sve zajedno promešajte kako bi se kafa i šećer otopili. Ako volite jači ukus kafe, možete dodati još. Sklonite sa vatre i kašikom polako rasporedite po celoj kori kako bi svuda srazmerno upilo.
U drugoj šerpi za krem umutite šećer, bašno, gustin i mleko i kuvajte na laganoj vatri dok se malo ne zgusne. Zatim dodajte margarin i mešajte 1 minut sve kako bi se sjedinilo lepo. Prelijte krem preko kore dok je još vruć i ostavite da se rashladi.
Iscedite mandarine, i dodajte malo vode kako bi dobili celu čašu soka.
Izrendajte koru jedne mandarine i ubacite u sok. U šerpicu dodajte gustin, brašno i sve to prelijte sokom od mandarina. Promešajte i kuvajte na laganoj vatri. Kada se smesa zgusne, promešajte još malo i sklonite sa vatre.
Ako se krem stegao, možete ga preliti glazurom, po želji možete dodati malo sitno iseckane crne čokolade preko glazure i ostavite da se ohladi.
Kolač je spreman, prijatno!