osvajaju ukusom

Brze kiflice iz bakine sveske: Mame mirisom, mogu slatke i slane, a zahvaljujući jednom sastojku biće meke i vazdušaste

Nema ništa lepše nego kad se kroz kuću raširi miris sveže isprečenih domaćih kiflica 

foto: Shutterstock / Will Thomass

Ljubitelji dobrog zalogaja znaju da nema većeg uživanja nego kad vam se pod nepcima krenu topiti ukusne domaće kiflice.

 

Neki ih vole sa sirom, drugi ih pune šunkom, a često ih domaćice prave i sa domaćim džemom ili kremom.

 

 

Evo kako da ih napravite da budu mekane, ukusne i neodoljive. 

 

Sastojci:

 

  • 250 g brašna
  • 50 ml mleka
  • 50 ml ulja
  • kesica praška za pecivo
  • so
  • 130 g sira (može šunka, ali i džem)
  • 1 jaje
  • 50 g susama (po želji)
  • 200 g maslaca 

 

foto: Shutterstock / Iaroshenko Maryna

 

Priprema:

 

Uzmite dublju činiju u kojoj ćete da pomešate brašno i prašak za pecivo. Kad se sjedini dodajte mleko, ulje, belance i so.

 

Zamesite testo, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu, razvucite oklagijom u krug i isecite na 16 trouglova.

 

U zavisnosti od toga kakve kiflice želite filujete ih sa sirom, šunkom, džemom.

 

U svaki trougao stavite malo nadeva, pa uvijte kiflice.

 

foto: Shutterstock / Zafer Develi

 

U pleh stavite pek papir pa ređajte kiflice. Premažite ih žumancetom, a slane pospite susamom. Slatke ne morate posipati, već kad se ispeku na njih stavite malo prah šećera.

 

Kad su sve kiflice urolane, uzmite po parčence maslaca i stavite na svaku od njih. On će učiniti da budu mekane čak iako stoje nekoliko dana. 

 

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata.