Laganija od klasične pite, pomalo osvežavajuća, a vrlo zasitna!
Postoji li bolja letnja mešavina ukusa od tikvica i feta sira? Teško, a ako im još dodate i pravu meru začina, dobićete jelo kome ćete se često rado vraćati.
Ova sočna pita idealan je izbor za doručak, večeru, pa čak i za predjelo, a najbolje ide uz hladan jogurt.
Sastojci:
- 4 tikvice
- 2 cela jajeta
- 2 čena belog luka
- 3 kašike brašna
- 300 grama feta sira
- 3 kašike pirinča
- so, biber, bosiljak, mirođija, peršun po ukusu
- 7 kašika ulja
- 90 mililitara kisele pavlake
- 1 jaje
- ulje po potrebi
Priprema
Tikvice oljuštite, pa izrendajte. Zatim im dodajte izmrvljen feta sir, pa umutite jaja i prelijte. Sipajte brašno i pirinač, pa dodajte maslinovo ulje, sitno iscekan beli luk i začine. Budite oprezni sa solju i obavezno prvo proverite koliko je slan sir.
Kada sve sjedinite i dobijete kompaktnu smesu, prelijte u podmazanu posudu za pečenje.
Zatim umutite jaje, pa mu dodajte pavlaku i malo ulja i time prelijte ovu masu.
Pecite 50 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 220 stepeni.