recept

Gurmanski ručak za čistu desetku: Mladi krompir sa slaninicom i pavlakom je RAJ ZA NEPCA, a sprema se za samo 20 minuta

Tezge na pijacama su preplavljene mladim krompirićima, a ovo jelo je idealno ako ste gurman i ljubitelj dobrog zalogaja 

foto: Shutterstock / pilipphoto

Mladi krompirići su specijalitet sami po sebi, a ako im dodate još nekoliko ukusnih dodataka oni mogu da budu toliko dobri da im niko ne može odoleti.

 

Ukoliko želite da spremite brz i pikantan obrok, a ne želite da stojite pored šporeta ovo je pravi recept za vas.

 

 

Od sastojaka možete da dodate sve što je po vašem ukusu, a mi smo koristili ovo:

 

  • 6, 7 mladih krompira srednje veličine
  • 3 kašike masti
  • 250 gr pančete
  • pola praziluka
  • 1 čaša kisele pavlake
  • po želji možete da dodate origano, čeri paradajz ili beli luk

 

foto: Shutterstock / Tatiana Volgutova

 

Priprema:

 

Krompir stavite u vodu, ako je mnogo mlad potrebno je samo da ga dobro operete. Nakon toga, uključite rernu da se zagreje.

 

Cele krompire poređajte na pleh koji ste prethodno obložili pek papirom. Stavite da se peče oko 50 minuta. I dok se on peče vi imate sasvim dovoljno vremena da pripremite punjenje.

 

Prvo pančetu iseckajte na kockice, a zatim je malo na teflonskom tiganju propržite. Najlepše je kada je hrskava i reš.

 

 

Zatim je izvadite iz masti, a onda u nju spustite luk koji ste iseckali na kockice. Vatra ne treba da bude mnogo jaka, već luk treba na tihoj vatri da se dinsta dok ne dobije lepu staklastu boju. 

 

Kada je i luk gotov pomešajte pavlaku, slaninu i luk u jednoj posudi. Krompir je od sada sigurno gotov, a ono što treba da uradite jeste da ga izvadite iz rerne, ostavite da se malo ohladi, a potom presečete na vrhu i time napravite poklopac.

 

Potom krompir izdubite, a ono što ste izdubili možete da pomešate sa pavlakom i ostalim sastojcima. Kada ste isto uradili sa svakim krompirom, napunite ga, pa vratite da se još malo zapeče u rernu.