ISPROBAJTE

Kremasto, raskošno i neodoljivo: Čudesna GRČKA TORTA, letnja poslastica u kojoj ćete uživati (RECEPT)

0

Torte su svima omiljena poslastica, a još ako ne iziskuju mnogo vremena i truda, onda su definitivno broj jedan na vašoj trpezi.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Grčka torta je jako popularna u Srbiji, što zbog svog pripremanja, ali i zbog emocija koje osećamo prema Grčkoj i njihovom moru koje uvek rado posećujemo.

 

U ovoj torti ne postoji sastojak koji vam se neće dopasti, a uz to sve je jako hranljivo i ukusno, pravo rešenje da obradujete ukućane.

 

Sastojci:

 

  • 12 celih jaja
  • 12 kašika šećera za kore i 5 kašika za fil
  • 12 kašika mlevenih oraha
  • 12 kašika mlevenog keksa
  • 750 ml mleka
  • 375 gr margarina ili maslaca
  • 5 punih kašika brašna
  • 250 gr šećera u prahu
  • 100 gr mlečne čokolade
  • 100 gr bele čokolade
  • 150 gr suvog keksa (može plazma)

 

Priprema:

 

Belanca se koriste za kore, potrebno je ulupati četiri belanca i napraviti od njih penu sa četiri kašike šećera, u šta ćete posle dodati četiri kašike oraha i isto toliko šećera. Potrebne su tri kore, tako da postupak ćete ponoviti tri puta. Pecite 12 minuta na 200 stepeni.

 

Žumancima dodamo šećer za fil, brašno i malo hladnog mleka, a ostatak mleka stavimo da provri. Bitno je da sve vreme pažljivo mešamo dok se ne zgusne. Nakon toga, sklonite sa vatre, stavite foliju i čekajte da se ohladi.

 

Maslac sobne temperature pomešati sa šećerom u prahu tako da se stvori pena i tome dodati ohlađen fil od žumanaca, pa sve zajedno mutiti. U fil dodajte izlomljenu čokoladu i stino izlomljen keks i time mazati kore.

 

Najbolje je da vašu tortu ostavite preko noći da stoji kako bi se sve lepo sjedinilo i sutradan je spremna za serviranje.

 

 

makonda-tracker