Torte su svima omiljena poslastica, a još ako ne iziskuju mnogo vremena i truda, onda su definitivno broj jedan na vašoj trpezi.
Grčka torta je jako popularna u Srbiji, što zbog svog pripremanja, ali i zbog emocija koje osećamo prema Grčkoj i njihovom moru koje uvek rado posećujemo.
U ovoj torti ne postoji sastojak koji vam se neće dopasti, a uz to sve je jako hranljivo i ukusno, pravo rešenje da obradujete ukućane.
Sastojci:
- 12 celih jaja
- 12 kašika šećera za kore i 5 kašika za fil
- 12 kašika mlevenih oraha
- 12 kašika mlevenog keksa
- 750 ml mleka
- 375 gr margarina ili maslaca
- 5 punih kašika brašna
- 250 gr šećera u prahu
- 100 gr mlečne čokolade
- 100 gr bele čokolade
- 150 gr suvog keksa (može plazma)
Priprema:
Belanca se koriste za kore, potrebno je ulupati četiri belanca i napraviti od njih penu sa četiri kašike šećera, u šta ćete posle dodati četiri kašike oraha i isto toliko šećera. Potrebne su tri kore, tako da postupak ćete ponoviti tri puta. Pecite 12 minuta na 200 stepeni.
Žumancima dodamo šećer za fil, brašno i malo hladnog mleka, a ostatak mleka stavimo da provri. Bitno je da sve vreme pažljivo mešamo dok se ne zgusne. Nakon toga, sklonite sa vatre, stavite foliju i čekajte da se ohladi.
Maslac sobne temperature pomešati sa šećerom u prahu tako da se stvori pena i tome dodati ohlađen fil od žumanaca, pa sve zajedno mutiti. U fil dodajte izlomljenu čokoladu i stino izlomljen keks i time mazati kore.
Najbolje je da vašu tortu ostavite preko noći da stoji kako bi se sve lepo sjedinilo i sutradan je spremna za serviranje.