(RECEPT)

Bez pečenja, brašna i jaja! LEDENE KOCKE koje zaslađuju, rashlađuju i miluju nepca — gotove za tren oka

Najbrže ledene kocke koje se ne peku, a laganije su i ukusnije od običnih

foto: LD Media UK/Shutterstock

Nema osobe koje ne voli da se zasladi sočnim i bogatim ledenim kockama, ali recept koji su koristile naše bake nije jedini za pripremu ovog domaćeg slatkiša.


Veliki broj ljubitelja ledenih kocki znači i bezbroj varijanti ove poslastice, a neko se, srećom, dosetio kako ih možemo napraviti bez upotrebe rerne, pa čak i bez jaja i brašna. Da sve bude još lepše, ovaj recept ima i moćne tajne sastojke — predivni kikiriki i puter od kikirija, koji daju poseban ukus kolaču.

 

Ledene kocke koje se ne peku

 

Sastojci


Za koru:

 

  • 60 grama kikiriki putera
  • 40 grama kikirikija
  • 2 kašike meda
  • 70 grama kokosovih pahuljica
  • 2 kašike otopljenog kokosovog ulja
  • 20 grama kakaoa

 

Za fil:

 

  • 120 grama kikiriki putera
  • 2,5 kašike meda
  • 2 kašike otopljenog kokosovog ulja
  • ½ kašičice ekstrakta vanile
  • prstohvat soli

 

foto: SHUTTERSTOCK

Za preliv:

 

  • 150 grama tamne čokolade
  • 1 kašika kokosovog ulja
  • kikiriki za dekoraciju

 

Priprema


Kora
Stavite u blender kokosove pahuljice, otopljeno kokosovo ulje, kikiriki i puter od kikirikija, med i kakao, pa blendajte sve dok ne dopijete homogenu smesu.
Potom dobijeno utisnite u kalup, prethodno obložen pek-papirom, pa stavite u frižider da se stegne.


Fil


Pomešajte sve sastojke za fil, pa dobro promešajte. Zatim prelijte preko kore i vratite kalup u frižider. Neka odstoji pola sata.


Preliv


Zatim otopite čokoladu s kokosovim uljem, pa time prelijte fil. Pospite mlevenim ili seckanim kikirikijem, pa vratite u frižider.


Idealno je da prenoći, ali ako baš ne možete da se strpite, četiri sata čekanja biće sasvim dovoljno.