Ako vam teba jelo za koje nije neophodno da imate previše iskustva u kuvanju, onda je ovo pravi recept za vas.
Tikvice, omiljeno prolećno povrće, ovih dana su na svakom koraku, a mogu se pripremiti na bezbroj načina. To je apsolutni imperativ ako brinete o svom zdravlju, jer tikvice su prava mala riznica dragocenih hranljivih materija.
Tikvice obiluju vitaminima — sadrže vitamin D, a u vrlo visokoj koncentraciji i vitamine A, K, B1, B3, B12, B2, folate i, naročito, vitamin C. Pored toga, u 100 grama tikvica nalazi se 261 mg kalijuma, kao i natrijum, magnezijum, biljna vlakna, zasićene masne kiseline, proteini, a svega 16 kalorija!
Sastojci:
- 1 tikvica
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
- 50 g kačkavalja
- 1 kašičica praška za pecivo
- 20 g parmezana
- 100 g brašna
- 10 g susama
Priprema
Prvo je potrebno da pripremite tikvicu, odnosno da je oljštite, a zatim da je izrendate. Nakon toga odložite tu smesu sa strane dok ne pripremite ostale sastojke.
U jednoj činiji umutite jaje, nakon toga dodajte brašno, zatim so, prašak za pecivo i na kraju kačkavalj koji ste prethodno narendali. U sve to dodajte i tikvice.
Nakon toga oblikujte vaše uštipke po želji i ređajte ih u pleh za pečenje. Nakon toga uštipke pospite susamom i parmezanom. Zatim sve to stavite u pečnicu koju stre prethodno zagrejali na 180 stepeni.
Uštipke pecite dok se ne porumene.