Brza torta od jagoda
Ako vam je potreban ukusan domaći slatkiš, a ne stoji vam se dugo pored miksera i rerne, ova voćna keks-torta je sve što vam treba!
Savršeno je kremasta, bogatog i punog ukusa, osvežavajuća, a ako zamenite šlag i keks posnim varijantama dobijate i vegetarijansku ili posnu tortu po svačijem ukusu.
Sastojci:
- 6 kesica šlaga
- 300 grama mlevenog keksa
- 500 grama jagoda
Priprema:
Umutite pet kesica šlaga, pa dobijeno pomešajte s mlevenim keksom. Pola smese stavite na tacnu i oblikujte, pa poređajte sitno seckane jagode. Zatim prelijte ostatkom smese i oblikujte i nju.
Umutite preostalu kesicu šlaga, pa njim ukrasite gornji deo tortice, a preko svega poređajte ostatak jagoda.
Prijatno!
Nastavak na sledećoj strani...
Kolač sa bademima
U Švedskoj postoji malo poznat običaj po imenu "fika", koji u grubom prevodu znači "piti kafu", ali Šveđani dobro znaju da je fika mnogo više od toga!
Ovaj ritual podrazumeva ćakanje s prijateljima uz kaficu i ukusne slatke zalogaje, a nama je na ovim prostorima i te kako poznat!
Među brojnim slatkišima koji se u Švedskoj pripremaju za uživanje u fiki jeste i čuvena švedska torta od badema, poslastica koja se priprema brzo i jednostavno, a pruža bogat i neponovljiv ukus.
Najbolje od svega je što ćete sve završiti za deset minuta, a onda vam ostaje samo da nestrpljivo cupkate pored rerne i čekate svoj novi omiljeni slatkiš!
Sastojci:
- 150 grama šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 2 velika jajeta
- 1 limun
- ¼ kašičice soli
- ½ kašičice ekstrakta badema
- 130 grama brašna
- ½ kesice praška za pecivo
- 8 kašika otopljenog putera
- 2 kašike sitno seckanih badema
Priprema:
Pomešajte šećer i rendanu koru jednog limuna, pa ubacite u prethodno umućena jaja. Dodajte so i ekstrakt badema.
Umešajte otopljeni puter i brašno i mutite najslabijom brzinom miksera jedan minut.
Podmažite kalup za pečenje ili ga obložite pek-papirom, pa poprskajte dno kristal šećerom i sitno sečenim bademima. Zatim izlijte smesu preko i pecite 25 minuta u rerni pregodno zagrejanoj na 180 stepeni.
Po želji ukrasite listićima badema.
Nastavak na sledećoj strani...
Voćna štrudla
Ako volite laganije slatkiše, bez čokolade i s voćem kao glavnim sastojkom, ova zanimljiva prolećna štrudla pravi je dezert za vas!
Umesto pripremanja kore, za nju se koristi lisnato testo, ukus je vrlo interesantan i prijatan, a slobodno možete da smanjite i količinu šećera ako vam je 200 grama previše — ostaće dovoljno slatka.
Obično se koristi puding od vanile zbog njegove neutralnosti, ali uz šumsko voće će odlično ići i puding od jagode, a po želji možete dodati i trunčicu kakaoa ili cimeta.
Sav posao koji je na vama završićete za manje od 20 minuta, a onda ostaje samo da čekate da se štrudlica ispeče i uživate u njenom ukusu...
Sastojci:
- 2 kore lisnatog testa
- 400 grama šumskog voća
- 200 grama šećera
- 2 kesice vanilin-šećera
- 200 mililitara vode
- 2 kesice pudinga od vanile
- dve šolje mlevenog ili sitno drobljenog keksa
- rendana kora limuna
- kesica šlaga
Priprema:
Šumsko voće stavite u šerpu, dodajte mu šećer i vanilin-šećer, pa prelijte vodom, dobro promešajte i stavite da se kuva.
Nakon što se šećer istopi, izvadite voće iz vode, pa u dobijeni sirup sipajte puding (prethodno razmućen uz tri kašike vode). Kuvajte koji minut na srednjoj vatri, uz neprestano mešanje. Sklonite i stavite da se hladi.
Odvojte polovinu ove smese, pa time premažite jednu koru lisnatog testa.
Zatim pospite šoljom mlevenog ili sitno drobljenog keksa, pa preko poređajte polovinu šumskog voća i pospite vanilin-šećerom i rendanom korom limuna. Umotajte u štrudlu i stavite na pleh, prethodno obložen papirom za pečenje.
Isto ponovite s drugom korom i drugom polovinom sastojaka.
Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, ne kraće od pola sata.
Kad se štrudla ohladi, premažite je šlagom, pa pospite mlevenim keksom. Stavite u frižider.