isprobajte!

Ako ih spremate ZAJEDNO, treba vam samo 30 minuta: 3 recepta za LETNJE POSLASTICE kojima niko ne može ODOLETI

foto: Shutterstock

Brza torta od jagoda

 

Ako vam je potreban ukusan domaći slatkiš, a ne stoji vam se dugo pored miksera i rerne, ova voćna keks-torta je sve što vam treba!


Savršeno je kremasta, bogatog i punog ukusa, osvežavajuća, a ako zamenite šlag i keks posnim varijantama dobijate i vegetarijansku ili posnu tortu po svačijem ukusu.

 

Sastojci:

 

  • 6 kesica šlaga
  • 300 grama mlevenog keksa
  • 500 grama jagoda

 

Priprema:


Umutite pet kesica šlaga, pa dobijeno pomešajte s mlevenim keksom. Pola smese stavite na tacnu i oblikujte, pa poređajte sitno seckane jagode. Zatim prelijte ostatkom smese i oblikujte i nju.


Umutite preostalu kesicu šlaga, pa njim ukrasite gornji deo tortice, a preko svega poređajte ostatak jagoda.


Prijatno!

 

 

Nastavak na sledećoj strani... 

 

foto: StockphotoVideo/Shuterstock

Kolač sa bademima

 

U Švedskoj postoji malo poznat običaj po imenu "fika", koji u grubom prevodu znači "piti kafu", ali Šveđani dobro znaju da je fika mnogo više od toga!


Ovaj ritual podrazumeva ćakanje s prijateljima uz kaficu i ukusne slatke zalogaje, a nama je na ovim prostorima i te kako poznat!


Među brojnim slatkišima koji se u Švedskoj pripremaju za uživanje u fiki jeste i čuvena švedska torta od badema, poslastica koja se priprema brzo i jednostavno, a pruža bogat i neponovljiv ukus.

 

Najbolje od svega je što ćete sve završiti za deset minuta, a onda vam ostaje samo da nestrpljivo cupkate pored rerne i čekate svoj novi omiljeni slatkiš!

 

Sastojci:

 

 

  • 150 grama šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 2 velika jajeta
  • 1 limun
  • ¼ kašičice soli
  • ½ kašičice ekstrakta badema
  • 130 grama brašna
  • ½ kesice praška za pecivo
  • 8 kašika otopljenog putera
  • 2 kašike sitno seckanih badema

 

Priprema:


Pomešajte šećer i rendanu koru jednog limuna, pa ubacite u prethodno umućena jaja. Dodajte so i ekstrakt badema.


Umešajte otopljeni puter i brašno i mutite najslabijom brzinom miksera jedan minut.


Podmažite kalup za pečenje ili ga obložite pek-papirom, pa poprskajte dno kristal šećerom i sitno sečenim bademima. Zatim izlijte smesu preko i pecite 25 minuta u rerni pregodno zagrejanoj na 180 stepeni.


Po želji ukrasite listićima badema.

 

Nastavak na sledećoj strani...

foto: Alena_Kutsenko/Shutterstock

Voćna štrudla

 

Ako volite laganije slatkiše, bez čokolade i s voćem kao glavnim sastojkom, ova zanimljiva prolećna štrudla pravi je dezert za vas!


Umesto pripremanja kore, za nju se koristi lisnato testo, ukus je vrlo interesantan i prijatan, a slobodno možete da smanjite i količinu šećera ako vam je 200 grama previše — ostaće dovoljno slatka.

 

Obično se koristi puding od vanile zbog njegove neutralnosti, ali uz šumsko voće će odlično ići i puding od jagode, a po želji možete dodati i trunčicu kakaoa ili cimeta.

 

Sav posao koji je na vama završićete za manje od 20 minuta, a onda ostaje samo da čekate da se štrudlica ispeče i uživate u njenom ukusu...

 

Sastojci:

 

  • 2 kore lisnatog testa
  • 400 grama šumskog voća
  • 200 grama šećera
  • 2 kesice vanilin-šećera
  • 200 mililitara vode
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • dve šolje mlevenog ili sitno drobljenog keksa
  • rendana kora limuna
  • kesica šlaga

 

Priprema:


Šumsko voće stavite u šerpu, dodajte mu šećer i vanilin-šećer, pa prelijte vodom, dobro promešajte i stavite da se kuva.


Nakon što se šećer istopi, izvadite voće iz vode, pa u dobijeni sirup sipajte puding (prethodno razmućen uz tri kašike vode). Kuvajte koji minut na srednjoj vatri, uz neprestano mešanje. Sklonite i stavite da se hladi.


Odvojte polovinu ove smese, pa time premažite jednu koru lisnatog testa.

 

Zatim pospite šoljom mlevenog ili sitno drobljenog keksa, pa preko poređajte polovinu šumskog voća i pospite vanilin-šećerom i rendanom korom limuna. Umotajte u štrudlu i stavite na pleh, prethodno obložen papirom za pečenje.
Isto ponovite s drugom korom i drugom polovinom sastojaka.


Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, ne kraće od pola sata.


Kad se štrudla ohladi, premažite je šlagom, pa pospite mlevenim keksom. Stavite u frižider.