Čak i ako inače niste ljubitelj baklave, ova varijanta je slatkiš kom nećete odoleti!
Baklava je dezert omiljenih širom sveta, a najpopularniji u Turskoj, na Bliskom istoku i na Balkanu.
Njena istorija nije najbolje dokumentovana, a najverovatnije potiče iz carskih kunjinja Topkapi palate u tadašnjem Konstantinopolju, koja je bila glavna rezidencija osmanskih sultana skoro četiri veka. Sultani su janjičarima svakog 15. u mesecu Ramazana poklanjali poslužavnike s baklavama u ceremonijalnoj paradi nazvanoj Baklava povorka.
U pitanju je slatka pita koja može imati i do 70 vrlo tankih kora, a postoji mnogo različitih varijanti za njenu pripremu, u zavisnosti od broja kora i vrsta orašastih plodova. Mi vam predstavljamo jednostavnu verziju koja je toliko lepa da je nazvana Hurem, po čuvenoj ženi sultana Sulejmana I i nekadašnjoj osmanskoj robinji poreklom s teritorije današnje Ukrajine.
Sastojci:
- 250 grama oraha
- 250 grama pečenih lešnika
- 250 grama pečenih badema
- 200 grama šećera
- 1 kilogram kora za baklavu (idealno domaća jufka za baklavu)
- 250 grama maslava
- 50 mililitara ulja
Za agdu (preliv):
- 1.200 grama šećera
- 1 litar vode
- 3 kesice vanilin šećera
Priprema
Najpre se priprema sirup — stavite vodu sa šećerom da proključa, pa smanjite temperaturu i kuvajte na tihoj do srednjoj vatri još 15 minuta. Zatim dodajte vanilin šećer i ostavite da se hladi.
Prethodno samlevene orašaste plodove dobro promešajte, pa dodajte šećer. Zatim otopite maslac i pomešajte ga s uljem.
Prvu koru namazati mešavinom ulja i maslaca, pa preko stavite drugu koru i po njoj poređajte mešavinu orašastih plodova. Staviti u pleh prethodno podmazan maslacem, pa nastaviti ređanje: kora — maslac i ulje — orašasti plodovi — kora — masla i ulje — orašasti plodovi... i tako sve dok ne potrošite materijal.
Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta, pa ostavite da se hladi. Dok se hladi, seći na kocke ili rombove. Kad se malo prohladi, preliti sirupom i ostaviti nepokriveno. Kad se ohladi, staviti u frižider.