ukusno

Niskokalorične, pružaju dug osećaj SITOSTI i pune VITAMINA: 4 recepta za ČORBE koje donose ZDRAVLJE VAŠEM organizmu

Ako ne želite da osetite glad u toku dana, a da uz to ne jedete nezdravu hranu, onda su ovi recepti kao stvoreni za vas. 

foto: Profimedia

Sastojci:

 

  • 1 šargarepa
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 krompir
  • 1 paprika
  • 1 veza paršuna
  • so
  • 2 kašike suvih začina
  • 1/2 litre soka od paradajza
  • 2 l vode

 

 

Priprema:

 

Dakle, najpre je potrebno da operete dobro povrće. Nakon toga vreme je za sečenje. Iseckajte na sitne komade sve, odnosno peršun, crni luk, šargarepu, krompir i papriku.

 

Zatim stavite u šerpu i nalijte vodom. Kuvajte dok se povrće ne smekša.

 

Vreme je da dodate sok od paradajza i suve začine.

 

Još malo izmešajte, a zatim sklonite sa vatre.

 

Kada čorbu sklonite sa vatre, onda je posolite po želji.

 

Prijatno!

 

Nastavak na sledećoj strani...

foto: Shutterstock

 

Beli luk je jedan od sastojaka koji će se naći u ovoj čorbi, a zahvaljujući sastojcima koji se nalaze u njemu - garlicinu, skordininu i alicinu, beli luk deluje antibiotski, a zbog alicina ima i antikancerogeni potencijal, antivirusno, antigljivično, antiupalno, antiparazitsko i antioksidacijsko dejstvo!

 

Utvrđeno je da on deluje i afrodizijački jer podstiče protok krvi u polne organe. Beli luk sadrži brojne minerale, pre svega fosfor, kalcijum, kalijum, gvožđe i bakar, a odličan je izvor i vitamina, na prvom mestu vitamina C i vitamina B6.

 

Sastojci:

 

  • 1 praziluk
  • 2 glavice crnog luka
  • pola kilograma krompira
  • malo putera
  • 1 kocka pileće supe
  • 180 ml pavlake za kuvanje
  • 1 kašičica sušenog ruzmarina
  • 2 glavice belog luka
  • so
  • biber

 

 

Priprema:

 

Prvo je potrebno da zagrejete šerpu i da u njoj istopite puter. Nakon toga dodajte prethodno iseckan crni luk, a nakon toga dodajte iseckani praziluk i beli luk.

 

Nakon toga propržite još 2 minuta pa dodajte krompir i ruzmarin.

 

Zatim nalijte sve to vodom i kuvajte dok ne provri. Kada provri dodajte kocku za supu i mešajte dok se ona ne otopi. Zatim posolite i pobiberite po svom ukusu.

 

Skupane sastojke ispasirajte štepnim blenderom, a nakon toga je vratite na vatru i dodajte pavlaku za kuvanje i mešajte još 10 minuta.

 

Prijatno!

 

Nastavak na sledećoj strani...

foto: AtlasStudio/Shutterstock

 

Ako budete želeli da pripremite jelo koje će biti mirisno i koje će zbog svojih sastojaka sve oduševiti onda ste na pravom mestu...

 

Sastojci:

 

  • 200 g šampinjona
  • glavica crnog luka
  • kašika brašna
  • 1 čen belog luka
  • 2 dl belog vina
  • peršun
  • 1,5 kašika kargarina
  • biber
  • so

 

 

Priprema:

 

Prvo je potrebno da sitno iseckate crni luk kao i šampinjone. Nakon toga zagrejte šerpu u kojoj ćete kuvati vašu čorbu.

 

U nju stavite margarin koji je potrebno da se istopi, a nakon toga dodajte luk i šampinjone. Zatim polako dodavati brašno i sve mešati. Na sve to nalijte 1,5 l vode i nastavite da kuvate.

 

Kada šampinjoni omekšaju, pred kraj kuvanja hrane dodajte i belo vino, kao i začine so, biber, peršun i sitno iseckan beli luk i promešajte.

 

Vaša čorba je spremna!