List maslačka ili lavlji zub je divlja biljka koja je vrlo rasprostranjena na našem području.
Ima gorak ukus, veoma je lekovit, a Italijani ga koriste za pripremu raznih specijaliteta poput čorbi i salata.
Nekada zanemaren korov između žutih cvetova, danas je jedan od najmoćnijih prirodnih lekova i ukusna namirnica koja pročišćuje celo telo.
Peteljke listova maslačka operite, osušite i čuvajte u frižideru.
Maslačak možete gajiti u svojoj bašti, tako što ćete koren biljke presaditi, a nije mu potrebna dodatna nega.
Najbolje je da to uradite u proleće kada krenu mladi izdanci, a zaštitite ih tako što ćete ih prekriti folijom. trebalo bi da za oko 15 dana imate već zrele listove za salatu.
List maslačka sadrži gotovo sve važne hranljive materije: minerale, uključujući gvožđe, kalcijum, magnezijum, karotenoide (uglavnom beta-karoten), vitamine C i E, vitamine grupe B i mnoge druge supstance.
Gorčina iz ove biljke podstiče lučenje sokova koji pospešuju probavu, aobilje vlakana sprečava dugo zadržavanje hrane u gastrointestinalnom traktu.
Kao snažan diuretik podstiče funkciju bubrega i drenažu vode, ubrzava metabolizam i funkciju svih žlezda.
Zbog toga se više kiseline izlučuje u stomaku, a više žuči izlučuje u dvanaestopalačno crevo iz jetre i sokova pankreasa, što olakšava varenje teške i masne hrane.