Sezona jagoda je počela, a samim tim se nameće i pitanje, kako da ih operemo tako da iz njih izađu sve štetne materije i hemikalije?
Nekada je bilo dovoljno voće oprati pod mlazom tekuće vode. Ipak, stvari su se drastično promenile i sada jagode, ali i drugo kupovono voće moramo prati duže, bolje, a često je potrebno i uraditi svojevrsnu detoksikaciju.
U tome nam može pomoći soda bikarbona.
Kako oprati jagode sodom bikarbonom?
Jagode potopite u posudu sa vodom, a onda odozgo postite jednu do dve kašičice sode bikarbone. Zatim rukama izmešajte kako bi se soda ravnomerno rasporedila svuda po jagodama.
Ostavite da stoji pola sata, a potom ponovo operite jagode i potopite ih još malo u vodu. Nakon toga jagode možete još jednom da operete pod mlazom vode i voće je spremno za upotrebu.
Zašto je važno dobro oprati svo voće?
Toksini mogu biti vrlo opasni ako se dobro ne operu iz namirnica. Oni se nakupljaju u organizmu i vrlo se teško čiste iz njega a kada se nakupe u organizmu mogu izazvati autoimuna oboljenja, kao i hronične bolesti, na što upozorava i Svetska zdravstvena organizacija.
Osim sode bikarbone, za čišćenje voća od toksina odlično se pokazalo i alkoholno sirće, jer velikom brzinom ubija sve štetne mikrobe na voću. Soda bikarbona je zbog sastava dobro sredstvo za izvlačenje štetnih toksina iz voća.
Voće se prvo ostavi u sirćetu dvadeset minuta, a nakon toga se može malo isprati i ostaviti u mešavini sode bikarbone i vode. To je najbolji način da budete sigurni da je ono što unosite u svoj organizam bezbedno.