NEMAJU ŠTETNE POSLEDICE

EFIKASNIJI su od onih iz apoteke: PET prirodnih lekova protiv GORUŠICE

Nakon jake i teške praznične hrane kod velikog broja ljudi se jave tegobe u vidu gorušice. 

foto: Shutterstock / Dragana Gordic

Tegobe usled gorušice možete otkloniti na jednostavan način korišćenjem prirodnih sredstava.

 

Gorušica se manifestuje bolovima u stomaku i grudima. Često se javlja nakon obroka u kome preovladava masna, pržena ili kisela hrana.

 

Evo nekoliko prirodnih načina da se rešite gorušice.

 

Soda bikarbona

 

Ovo je jedan od najefikasnijih lekova protiv gorušice. Sipajte kašičicu sode bikarbone u čašu vode, promešajte i popijte. Možete dodati i nekoliko kapi limuna.

 

Soda bikarbonafoto: Shutterstock

 

Komorač

 

Žvaćite seme komorača nekoliko puta na dan. Tako ćete osvežiti dah, a lučenje želudačne kiseline držati pod kontrolom.

 

Možete i piti čaj od komorača. On se priprema tako što se dve kašičice semena dodaju šolji provrele vodi, zatim se ostavi da odstoji 10 minuta, procedi se i popije.

 

Nana

 

Nana je efikasna u otklanjanaju gorušice jer pomaže varenje i ublažava stomačne tegobe. Dodajte kašičicu izmrvljenih listova nane u šolju provrele vode. Ostavite da odstoji 30 minuta i pijte čaj nekoliko puta na dan.

 

Nanafoto: Shutterstock

 

Đumbir

 

Svež đumbir deluje dvostruko na gorušicu - upija višak kiseline u želucu i pomaže smirivanje nerava koji doprinose gorušici.

 

Đumbir možete dodati jelima kao začin, piti čaj od đumbira ili ga jesti svežeg. Čaj od đumbira se pravi tako što se kašičica svežeg đumbira doda šolji provrele vode. Sačekajte nekoliko minuta, pa popijte lekovit napitak.

 

Sirće

 

Sirće, naročito jabukovo, može sprečiti podizanje želudačne kiseline. Dovoljno je da pre obroka popijete vodu u kojoj je razblažena kašičica jabukovog sirćeta.