Ako ste ljubitelj poslastica s više kora, od ove će vam poći voda na usta
Esterhazi, jedna od omiljenih torti na našim prostorima, potiče iz mađarske kuhinje i dobila je ime po knezu Galanta, Palu III Antalu Esterhaziju, koji je živeo krajem 18. i početkom 19. veka.
Ova poslastica delo je budimpeštanskih poslastičara s kraja 19. veka i brzo je postala jedna od najpopularnijih u Austrougarskoj. Zato ni ne čudi što postoje brojne varijante Esterhazi torte, pa se ona priprema i s više kora — čak do šest. Od orašastih plodova, koriste se i lešnici, i orasi, i bademi, a može da se ukrašava i suvim i koštunjavim voćem, uz obaveznu šaru od čokolade.
Obično je u pitanju okrugla torta, a ukoliko se pravi kvadratnog oblika, zove se Esterhazi šnite.
Sastojci
Za kore:
- 12 belanaca
- 250 grama šećera
- 11 kašika brašna
- 2 kesice vanilin šećera
- 250 grama lešnika
Za fil:
- 12 žumaca
- 250 grama šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 250 grama putera na sobnoj temperaturi
- 150 grama lešnika
Za premaz:
- 3 kašike džema po ukusu
- 1 kašika vode
Za glazuru:
- 300 grama šećera u prahu
- 2 kašike soka od limuna
- 4 kašike vrele vode
- 1 kašika ulja
Za šaru na glazuri:
- pola čokolade
Priprema
Kore
Umutite šest belanaca u čvrst sneg, pa dodajte polovinu od odvojenog šećera (oko 125 grama) i jednu kesicu vanilin šećera. Potom dodajte 5 i po kašika brašna i polovinu od odvojenih lešnika, koji treba da budu mleveni.
Promešajte nežno, da ne splasnu belanca. Spremite okrugli pleh, koji je namazan uljem ili puterom ili obložen papirom za pečenje. Ako imate dva pleha, izlijte smesu u njih, a ako ne, onda pecite jednu po jednu. Pecite u rerni zagrejanoj na 170 stepeni dok ne bude gotovo. Pošto su kore tanke, neće trajati dugo.
Potom ponovite postupak i dobićete četiri kore.
Fil
Umutite žumanca, pa ih kuvajte na pari, s 250 grama šećera i vanilin šećerom. Kuvajte na tihoj do srenjoj vatri, uz neprestano mešanje, oko 15 minuta, pa ostavite da se prohladi. Potom dodajte puter, prethodno umućen, pa i mlevene lešnike.
Ređanje
Ređajte kora-fil-kora-fil-kora-fil-kora. Odvojte malo fila kako biste premazali tortu sa strane.
Premaz
Potom istopite džem s vodom i prelijte preko poslednje kore, pa ostavite u frižideru da se stegne.
Glazura
Pomešajte šećer u prahu s limunom, uljem i vodom i promešajte na tihoj vatri, pa premažite preko stegnutog džema.
Šara
Istopite čokoladu na tihoj vatri, pa pospite šaranjem po torti.