Uskršnja jaja se podrazumevaju na trpezi, ali tradicija nalaže da se i sledeće namirnice nađu na stolu
Kada planiramo porodičnu trpezu za Uskrs, uvek polazimo od jaja, a vodi se računa da ničega ne fali — tu su obično predjelo, glavno jelo, dezert, salate, najlepši escajg, kvalitetne salvete i, naravno, porodica na okupu!
Međutim, malo je poznato da, prema tradiciji, na trpezi treba da se nađe i sledeće.
- Med
Malo je poznato da med simbolizuje apostole, koji su — kao pčele — raznosili Hristovu poruku i hrišćanstvo po svetu i stradali za Njega.
- Jagnjetina
Kada se bira meso za uskršnji ručak, obično izbor pada na jagnjetinu, koja je simbol samog Isusa, rođenog u staji među jaganjcima, kog je gonila vučja ćud u ljudima. On se obično naziva žrtvenim jagnjetom jer se žrtvovao za čovečanstvo.
- Pogača
Nema srpskog praznika i važnog dana koji okuplja porodicu koji ne podrazumeva pogaču na stolu, zar ne?
Poznato je da hleb simboliše Isusa Hrista, koji je sam rekao: "Ja sam hleb života". (Jov. 6, 48).
- So
Gde je pogača, tu je i so! Ovaj začin ukazuj na pravog hrišćanina, koji usmerava i svoje biće i druge ka dobrom, a veruje se da duša koja je "usoljena" hrišćanstvom ne može da se pokvari.
- Jaja
Farbana jaja jedan su od najpoznatijih simbola Uskrsa, a njima se ukućani najpre omrse posle dugog posta.
Iako su najpopularniji hrišćanski običaj, bojena i ukrašavana jaja su zabeležena i pre hrista, kao simbol prolećnog buđenja izvora života, koji je bio prisutan i u judaizmu.