Ovaj specijalitet potiče sa juga Srbije.
Meraklijske ćufte predstavljaju savršenu kombininaciju mesa i pavlake. Odličan su izbor kada je ručak za celu porodicu u pitanju.
Mnoge domaćice imaju svoj recept za savršene ćufte koji dobro čuvaju. Pojedine koriste gotove mešavine začina, ali ima i onih koje kažu da je tajna u odabiru mesa.
Priprema meraklijskih ćufti se ipak malo razlikuje od svih drugih recepata.
Tajna je u korišćenju pavlake za kuvanje umesto čuvenog i svima dobro poznatog crvenog sosa od paradajza.
Isprobajte ovaj specijalitet i obradujte svoje ukućane.
Sastojci:
- 500 g mlevenog mesa
- 1 jaje
- 5 čenova belog luka
- 2 kašike prezli
- pola vezice peršuna
- so, biber
Za sos:
- 400 g pavlake
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 kašika brašna
- 200 ml vode
- so, biber
Priprema:
U činiju stavite meso, jaje, sitno iseckan beli luk, brašno, začine, prezle i iseckan peršunov list, pa sve promešajte dok se fino ne sjedini. Nakvasite ruke kako se meso ne bi lepilo, pa oblikujte ćufte.
Tiganj zagrejte i nauljite i stavite ćufte da se prže na tihoj vatri, pa ih povremeno okrećite. Za to vreme pripremite sos. Iseckajte crni i beli luk, pa ih dinstajte na malo ulja dok ne omekšaju, a onda dodajte brašno i mešajte dok ne nestanu sve grudvice.
Sipajte vodu i mešajte non-stop kako sos ne bi zagoreo. Sipajte pavlaku, a onda dodajte ćufte, smanjite vatru i ostavite da se sve zajedno krčka 5 minuta.
Po želji ih ukrasite sitno seckanim peršunom.