ČISTO ZDRAVLJE

Idealan za artritis, dijabetes i hipertenziju: Alkalni sok će postati vaš OMILJENI napitak (RECEPT)

Alkalnost je bitna za naš organizam i konzumiranje alkalne hrane može unaprediti naše zdravlje.

foto: Shutterstock

Visoko alkalna hrana je šargarepa, krastavac, kupus, spanać, limeta i đumbir i upravo ovo su sastojci alkalnog soka.


Postizanje pH ravnoteže jedenjem alkalne dijete može biti od pomoći u smanjenju morbiditeta i mortaliteta od brojnih hroničnih bolesti i oboljenja — kao što su hipertenzija, dijabetes, artritis, nedostatak vitamina D i niska gustina kostiju.

Sveže voće i povrće je veliki izvor alkalnosti, a najviše pečurke, citrusi, urme, suvo grožđe, spanać, grejpfrut, paradajz, avokado, letnja crna rotkva, lucerna trava, ječmena trava, krastavac, kelj, jicama, pšenična trava, brokoli, origano, beli luk, đumbir, pasulj, endivija, kupus, celer, crvena cvekla, lubenica, smokve i zrele banane.


Alkalni sok


Sastojci:

 

 

  • 1 šargarepa
  • 1 mali krastavac
  • 1/4 glavice kupusa
  • 1 šolja spanaća
  •  Pola limete
  • 1 grudvica đumbira

 

Sve ove sastojke pomešajte u blenderu ili sokovniku, a ukoliko imate samo blender onda u smesu dodajte 200ml vode.


Alkalni sok pijte nekoliko puta nedeljno.