topi se u ustima

Kažu da na svetu NEMA LEPŠE: BELI EGIPAT — jednostavna i raskošna torta po svačijem ukusu (RECEPT)

Ako volite klasične jake poslastice koje obiluju moćnim ukusom koštunjavih plodova, a vrlo su kremaste, ova će vas oduševiti.

foto: Oleksandr Prokopenko / Panthermedia / Profimedia/

Iako je nazvana Beli Egipat, veruje da ova torta ne potiče iz pomenute zemlje. Ono što je poznato jeste da je ogromnu popularnost izgradila u Rumuniji, kao i da je vrlo teško pronaći originalni izvor.


U svakom slučaju, ova bogata i velika torta spada u omiljene na Balkanu, a u prošlosti je spadala u najdraže dezerte po izboru baka, u danima kada su se obično pravile velike torte s mnogo jaja i šećera.

 

Dodatni saveti

 

  • Ukoliko želite da je napravite za neki poseban događaj, imajte na umu da to morate učiniti bar dan ranije, jer mora da se stegne u frižideru, a kore možete napraviti i dva dana ranije i držati na hladnom.
  • Obično se preporučuje da se tri kore spremaju odvojeno, a oni koji su probali da naprave jedan ogroman biskvit i potom ga podele na tri kore kažu da je moguće i ovako — ali morate biti vrlo oprezni da vam ne splasne i da ne utrošite materijal džabe.
  • Žuti i beli fil moraju da budu hladni pre nanošenja slojeva na koru.

 

foto: Peki Anna/Shutterstock

Sastojci


Za kore:

 

 

  • 11 belanaca
  • 11 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 11 kašika mlevenih oraha
  • 3 kašike brašna
  • 1 kesica praška za pecivo


Za žuti fil:

 

  • 800 mililitara mleka
  • 11 žumanaca
  • 9 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100 grama bele čokolade
  • 8 kašika gustina
  • 100 grama margarina


Za beli fil:

 

 

  • 300 mililitara slatke pavlake
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 100 grama mlevenog lešnika (pečenog)


Dekoracija

 

  • po želji


Priprema

 

foto: Shutterstock

Kore


Umutite belanca sa šećerom, u čvrst sneg, pa dodajte pažljivo mlevene orahe, brašno i prašak za pecivo.


Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni makar 15 minuta ili dok "test čačkalicom" ne pokaže da je gotovo. Nemojte vaditi odmah iz rerne, već ostavite da se u poluotvorenoj rerni prohladi, da ne splasne biskvit. Potom izvadite i ostavite da se hladi, pa ohlađeno vertikalno presecite na tri kore.
Druga opcija je da se mere podele na tri dela i da se svaka kora peče odvojeno.

 

Žuti fil


Umutite žumanca mikserom, pa dodajte šećer i nastavite da mutite. Potom dodajte gustin razmućen u malo vode i dva decilitra mleka. Ostatak mleka stavite da prokuva, pa skloniti sa vatre, dodati fil, dobro promešati i vratiti na ringlu. Kuvati nekoliko minuta uz neprestano mešanje.
Kada se ovaj fil ohladi, dodajte mu margarin i otopljenu čokoladu, pa sve dobro umutite.


Beli fil


Umutite slatku pavlaku sa šećerom, pa dodajte pavlaku i na kraju lešnik. Sve dobro promešajte.


Ređanje


Stavite jednu koru, pa je premažite žutim filom. Preko njega stavite beli fil, pa ponovo koru, pa ponovite žuti i beli fil, pa ponovo koru. Preko nje namažite red žutog, pa red belog fila.

 

Dekoracija


Možete ukrasiti tortu po želji: šlagom, topljenom čokoladom, bombonicama, šarenim mrvicama itd.