U vreme Vaskršnjeg posta često ponestane ideja za slatkiše kojima ćemo oduševiti porodicu ili goste, ali sa ovom kesten tortom nećete pogrešiti...
![foto: NoirChocolate/Shutterstock](/data/images/2022/03/15/17/336793_kesten-torta-shutterstock-500561749_ff.jpg?ver=1647362937)
Ako nemate ideju šta biste mogli da pripremite od slatkiša u vreme Vaskršnjeg posta, posna torta od kesten-pirea i džema od kajsija biće perfektan izbor za celu porodicu, ali i za rođendane, slave...
Kesten je neverovatno zdrav, pun vlakana, proteina, zdravih masti, a ako ga redovno jedete, on je odličan za zdravlje srca, digestivnpg trakta, dobar i za krvni pritisak, anemiju, jača kosti i zube... I zato ne oklevajte da ga uvrstite u svoju ishranu kad god imate priliku za to.
Sastojci:
Za koru
- 200 g mlevenih oraha
- 250 ml soka od pomorandže
- 300 g brašna
- 150 g meda
- 200 g šećera
- 2 vanilin šećera
- kašika kakaoa
- 1 prašak za pecivo
- 100 ml ulja
Za fil
- 750 g kesten pirea
- 50 g džema od kajsije
- 200 g seckanih oraha
- 3 kašike ruma
Za glazuru
- 200 g posne čokolade
- kašika ulja
![Čokoladna torta, Kakao torta, Kakao kolać, Čokoladni kolač](/data/images/2021/11/23/18/331423_cokoladni-kakao-kolac-shutterstock-1307513020_ff.jpg?ver=1647363770)
Priprema:
Za koru: Pomešati sve potrebne sastojke za kore. U zagrejanoj rerni peći koru na 180 stepeni. Biće vam potrebno oko 40 minuta.
Kada se ohladi, koru podeliti na tri dela.
Za fil: Sjediniti kesten pire, pekmez, rum i mutiti, pa dodati seckane orahe.
Za glazuru: Istopite čokoladu sa uljem.
Ređajte red kora, red fila, a po vrhu prelijte glazuru.