U vreme Vaskršnjeg posta često ponestane ideja za slatkiše kojima ćemo oduševiti porodicu ili goste, ali sa ovom kesten tortom nećete pogrešiti...
Ako nemate ideju šta biste mogli da pripremite od slatkiša u vreme Vaskršnjeg posta, posna torta od kesten-pirea i džema od kajsija biće perfektan izbor za celu porodicu, ali i za rođendane, slave...
Kesten je neverovatno zdrav, pun vlakana, proteina, zdravih masti, a ako ga redovno jedete, on je odličan za zdravlje srca, digestivnpg trakta, dobar i za krvni pritisak, anemiju, jača kosti i zube... I zato ne oklevajte da ga uvrstite u svoju ishranu kad god imate priliku za to.
Sastojci:
Za koru
- 200 g mlevenih oraha
- 250 ml soka od pomorandže
- 300 g brašna
- 150 g meda
- 200 g šećera
- 2 vanilin šećera
- kašika kakaoa
- 1 prašak za pecivo
- 100 ml ulja
Za fil
- 750 g kesten pirea
- 50 g džema od kajsije
- 200 g seckanih oraha
- 3 kašike ruma
Za glazuru
- 200 g posne čokolade
- kašika ulja
Priprema:
Za koru: Pomešati sve potrebne sastojke za kore. U zagrejanoj rerni peći koru na 180 stepeni. Biće vam potrebno oko 40 minuta.
Kada se ohladi, koru podeliti na tri dela.
Za fil: Sjediniti kesten pire, pekmez, rum i mutiti, pa dodati seckane orahe.
Za glazuru: Istopite čokoladu sa uljem.
Ređajte red kora, red fila, a po vrhu prelijte glazuru.