Ove sitnice stvarno znače!

Protiv holesterola, infekcija, kao afrodizijak... Kako PRAVILNO jesti BELI LUK da iskoristite BAŠ SVE njegove blagodeti

Nešto najzdravije čime možete počastiti svoj organizam svakako je beli luk, ali kako iskoristiti pun njegov potencijal?

foto: Ekaterina Bondaretc/Shutterstock

Odavno je poznato da beli luk spada u najmoćnije darove prirode kada je reč o dejstvu hrane na zdravlje. Već hiljadama godina narodi širom sveta upotrebljavaju beli luk u narodnoj medicni, a i brojna naučna istraživanja dokazala su njegovo snažno dejstvo.

 

Zahvaljujući garlicinu, skordininu i alicinu, beli luk deluje antibiotski, a zbog alicina ima i antikancerogeni potencijal, antivirusno, antigljivično, antiupalno, antiparazitsko i antioksidacijsko dejstvo! Utvrđeno je da on deluje i afrodizijački jer podstiče protok krvi u polne organe. Beli luk sadrži brojne minerale, pre svega fosfor, kalcijum, kalijum, gvožđe i bakar, a odličan je izvor i vitamina, na prvom mestu vitamina C i vitamina B6.


Konzumiranje sirovog belog luka na prazan stomak pomaže u snižavanju nivoa holesterola, sprečava začepljenje arterija i blagotvorno deluje na zdravlje srca, a uz to i razređuje krv.


Zbog svega toga, dodavanje belog luka svakodnevnoj ishrani prava je "injekcija" za organizam!


Ali kako ga jesti pravilno?

 

foto: Shutterstock
  • Obavezno ga jedite sirovog


Termička obrada smanjuje količinu alicina u ovoj namirnica, pa se preporučuje da se beli luk konzumira sirov. Najbolji efekat ima kada se unese u telo pre doručka, odnosno natašte, uz obaveznu čašu mlake vode.

 

  • Ako ga već kuvate, činite to kratko

 

Ukoliko beli luk jedete termički obrađen — kuvan, pržen ili pečen, neka termička obrada ne traje više od 10 minuta. To, u praksi, znači da rteba da ga dodate jelu pred sam kraj pripreme, kako ne bi izgubio svoja moćna svojstva.

 

  • Dobro ga zgnječite

 

Pre nego što pojedete beli luk, poželjno je da ga izgnječite kako bi se podstakla enzimska reakcija u kojoj se "aktivira" alicin.

 

foto: Shutterstock
  • Nije dovoljan jedan čen


Nije neophodno svakog dana jesti čitavu glavicu belog luka, ali samo jedan čen je premalo. Stručnjaci ističu da je optimalna količina oko tri čena belog luka.

 

  • Pijte čaj od belog luka

 

Ako vam je sirovi beli luk nepodnošljiv, probajte ga u obliku čaja!
Tako ćete dobiti sav njegov potencijal za jačanje imuniteta, a preporučuje se da se jedan izgnječen čen prelije vodom i kuva najmanje dva minuta posle ključanja. Možete ga zasladiti s malo cimeta (dovoljno je pola kašičice) i s vrlo malo šećera, a neće odmoći ni sok od limuna.