vredi probati

Rižoto sa šampinjonima ili sa tunjevinom — odlično za ručak: 3 recepta za najukusnija POSNA JELA koja ODUŠEVLJAVAJU

Ako vam nedostaje ideja šta da spremite za porodični obrok, a da svi budu oduševljeni što ukusom hrane, tako i vašim umećem, onda zavrnite rukave i pripremite neki od ovih recepata. 

foto: Shutterstock/Macarena Assiego

Sastojci:

 

  • 180 g šampinjoni
  • čaša pirinča (od jogurta)
  • 1 šargarepa
  • 1 luk
  • kašičica belog luka u prahu
  • kašičica karija
  • maslinovo ulje
  • kašičica suvih začina
  • malo soli
  • malo bibara

 

Priprema:

 

Najpre operite perinač i stavite ga desetak minuta da se prokuva. Nakon toga sklonite ga sa vatre.

 

Na redu je priprema povrća u koje ćee dodati pirinač.

 

Dakle, otrebite glavicu luka i izblendajte je. Isto uradite i sa šargarepom.

 

Na malo maslinovog ulja propržite luk. Kada dobije boju, u njega dodajte izblendanu šargarepu. Nakon nekoliko minuta dodajte i šampinjone koje ste prethodno iseckali.

 

Zatim nalijte malo vode i krčkajte dok se svi sastojci ne omekšaju.

 

Nakon toga dodajte ukuvani pirinač i začinite sa karijem, suvim začinima, belim lukom, soli i biberom.

 

Još malo promešajte i sve je spremno.

 

Nastavak na sledećoj strani...

foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • pola šolje pirinča
  • 1 tunjevina
  • 100 g kačkavalja
  • puter
  • pla glavice luka
  • so
  • biber
  • pavlaka za kuvanje

 

Priprema:

 

Prvo je neophodno da zagrejete tiganj i da u njemu istopite puter. Nakon toga u to dodajte pirinač. 

 

Vreme je da dodate i sitno seckani luk i sve mešajte još nekoliko minuta. 

 

Zatim posolite i dodajte biber ili eventualno začine po želji, a nakon toga sastojke prelijte sa dve čaše vode. 

 

A nakon toga dodajte pavlaku za kuvanje. Mešajte dok pirinač ne nabubri. a nakon toga dodajte tunjevinu. 

 

Mešajte dok se sve ne sjedini, a nakon toga  dodajte kačkavalj, da svve lepo poveže. 

 

Nastavak na sledećoj strani...

 

 

foto: Shutterstock/Lesterman

Sastojci:

 

  • 2 kašičice suvog začina
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 glavica crnog luka
  • pola šolje pirinča
  • ulje
  • so
  • biber

 

 

Priprema:

 

Najpre je potrebno da u ključaloj vodi skuvate pirinač, ali nemojte da previše omekša.

 

Zatim procedite višak vode i vreme je da nastavite dalje sa pripremom ovog jela.

 

Sitno iseckajte crni luk pa ga na ulju propržite i zatim dodajte proceđen pirinač. Neprestano mešajte dok se ovi sastojci ne sjedine, a zatim je vreme da začinite vaše jelo.

 

Dodajte prvo suvi začin, pa nastavite da mešate. Zatim dodajte beli luk i prahu pa promešajte. Isti postupak ponovite kada budete dodavali so i biber.

 

Nakon toga sve sastojke ostavite na vatri da se još bolje sjedine, a onda posližite jelo.

 

Prijatno!