obavezno probajte

Zdrav je za SVE, ali malo ko može da ga podnese: 4 načina da ĐUMBIR bude daleeeko ukusniji (RECEPTI)

Gotovo da ne postoji lista saveta za poboljšanje zdravstvenog stanja koja ne uključuje čarobni koren đumbira, ali mnoge od ove superzdrave biljke odbija njegov jak i gorko-ljutkast ukus. Kako ga učiniti prijatnijim?

foto: Alliance Images/Shutterstock

Ako vam se čini da nema stvari za koju se ne preporučuje čaj od đumbira, verovatno ste u pravu! Koren ove biljke spada u najzdravije darove prirode, a on ima brojne prednosti.


Preporučuje se za jačanje imuniteta, brži oporavak od bolesti, mršavljenje, menstrualne grčeve, protiv celulita, za podsticanje cirkulacije, protiv čireva, u lečenju alergija, kod tretiranja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva. Istraživanja su pokazala da može da suzbije mučninu izazvanu vožnjom ili trudnoćom, kao i mučninu uzrokovanu hemioterapijom, a ima antioksidansno, antiupalno i antikancerogeno dejstvo...

 

Zbog svega toga — a sve pomenuto je tek deo supermoći đumbira — ova biljka se već milenijumima koristi kao narodni lek, i u kineskoj i u indijskoj tradiciji.


Obično se konzumira kao čaj, a sve što je potrebno jeste preliti jednu kašiku rendanog đumbira šoljom ključale vode. Međutim, njegov vrlo jak i gorko-ljut ukus nije po svačijem ukusu — mnogi i pored najbolje volje da ojačaju svoj organizam uz pomoć đumbira ne mogu da se nateraju da ga konzumiraju.

 

Kako ga učiniti prijatnijim?

 

  • Jabuke i cimet

 

foto: Profimedia

U čaju od đumbira cimet i jabuke deluju kao prirodni zaslađivači i svojim jakim ukusima uspevaju da prevladaju nad đumbirom. Nakon što prelijete đumbir vodom, dodajte pola kašičice cimeta i nekoliko tankih kriški jabuke i ostavite da odstoji.

 

  • Sok od limuna

 

foto: Profimedia

Limunov sok je neizostavan sastojak mnogih čajeva, a spada u najsigurnije načine da se poboljša ukus čaja od đumbira. To će biti od pomoći i jer predstavlja dodatnu dozu vitamina C i ublažava upalu grla, a dovoljno je iscediti četvrtinu jednog limuna.

 

  • Kurkuma

 

foto: Profimedia

Ukoliko svom čaju od đumbira dodate samo pola kašičice kurkume u prahu, dobićete sasvim novi i vrlo interesantan ukus, a budući da ovaj začin spada u superhranu učinićete veliku uslugu i svom zdravlju.

 

  • Med

 

foto: Oleksandra Naumenko/Shutterstock

Gde je čaj, tu je i med, a čak i ako preferirate da pijete čajeve bez bilo kakvog zaslađivača, ova varijanta će vam se dopasti u slučaju čaja od đumbira! Na jednu šolju dodajte dve kašičice meda, a uz nekoliko kapi limunovog soka ova kombinacija će biti još ukusnija.