Ljubitelji grčke kuhinje teško da mogu da izdvoje omiljeno jelo koje se priprema u ovoj zemlji, ali gotovo da ne postoji osoba koja obavezno istakne caciki, umak ili sos koji se se servira hladan i svakom obroku daje sasvim novu dimenziju
Neobičnog imena, još neobičnijeg ukusa, predivni caciki spada u dragulje grčke kuhinje i jedno od onih jela koje je nemoguće zaboraviti!
Iako se reč "caciki" (τζατζίκι) prvi put u izvorima pojavljuje sredinom 20. veka, ovaj bogati umak ili sos ima dugu istoriju. Veruje se da potiče iz azijske tradicije i da ima koren u persijskoj reči zhazh (ژاژ), koja se odnosi na začinsko bilje koje se koristi pri kuvanju.
Caciki sos se u obično u Grčkoj služi uz meze, obično uz komadiće hleba i prženi patlidžan ili tikvice. Ipak, možete ga servirati i kao dodatak glavnom jelu, a mnogi vole da caciki stave u sendvič kao dodatak koji svakom zalogaju daje sasvim novu notu.
Postoje mnoge varijante cacikija, a obično se uzima ovaj recept kao osnovni.
Tradicionalni grčki caciki
Sastojci:
- ½ šolje sitno rendanog krastavca
- 1 šolja punomasnog grčkog jogurta
- 1 kašika limunovog soka
- ½ kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
- 1 čen narendanog belog luka
- ¼ morske soli
- 1 kašika seckane mirođije
- (može, a ne mora) 1 kašika seckane nane
Priprema
Poređajte rendani krastavac po papirnom ubrusu i nežno pritiskajte kako bi pustio višak vode.
U jednoj posudi pomešajte krastavac, jogurt, limunov sok, maslinovo ulje, beli luk, mirođiju i, ako želite nanu. Sve dobro promešajte i stavite poklopljeno u frižider. Služite hladno.