Jedna od najpopularnijih čokoladnih torti na našim prostorima ima svoju slasnu mini-verziju: reforma kolač, kojem će malo koji sladokusci odoleti!
Čuvena Reform torta je bogati dezert koji se često smatra najpopularnijom tortom u Srbiji i šire, a često se pravi u posebnim prilikama, za rođendanske i svadbene proslave. Poreklo ove poslastice nije do kraja razjašnjeno, a veruje da njeno ime potiče od socijalističkih reformi u Jugoslaviji u posleratnom periodu, kada su jaja bila dostupnija nego ranije.
Ukoliko vam ne treba velika torta s 12 jaja, već biste da se zasladite bržom i mini-verzijom ovog slatkiša, prepolovite mere i dobićete slasne čokoladne kocke koje su idealno posluženje uz kafu posle ručka.
Reforma kolač
Sastojci:
Kora
- 5 belanaca
- 4 kašike kristal šećera
- 130 grama mlevenih oraha
Fil
- 5 žumanaca
- 3 kašike šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 grama crne čokolade
- 100 grama putera
Glazura
- 80 grama crne čokolade
- 130 mililitara slatke pavlake
Dekoracija
- mleveni ili seckani orasi
Priprema
Kora
Mikserom umutiti belanca, uz postepeno dodavanje šećera, sve dok ne dobijete čvrst sneg. Potom dodati mlevene orahe, ali vrlo pažljivo, da sneg ne bi splasnuo.
Izliti u pleh obložen papirom za pečenje, pa peći 20 minuta u rereni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni.
Kada se ohladi, pažljivo iseći horizontalno na tanje kore.
Fil
Pomešajte žumanca i šećer, pa ih kuvajte na pari uz neprestano mešanje, a kad se zgusne dodajte čokoladu i prethodno omekšali puter. Budući da se ne koristi brašno, zgušnjavanje će teći sporije. Mešajte pažljivo, pa skloniti s ringle i dobro promešati (po mogućnosti i umutiti mikserom).
Zatim mazati fil po kori, pa preklopiti sledećom i tako sve dok ne potrošite materijal.
Odložiti u frižider da se stegne.
Glazura i dekoracija
Zagrejte slatku pavlaku, pa je pomešajte sa čokoladom. Prelijte kolač, pa ga pospite i ukrasite orasima.