Ukoliko niste ljubitelji da svežeg celera u komadu, možete za doručak napraviti zdravi smuti koji će okrepiti čitav organizam.
Lekoviti celer je dvogodišnja zeljasta biljka iz familije štitonoša. Raste samoniklo po livadama, močvarskim mestima i priobalnom podrčju.
Iako organizmu ne obezbeđuje mnogo mikronutrijenata, doktorka Maji Feler ističe da su hranljive supstance koje celer sadrži itekako vredne pažnje.
Jedan od razloga je što sadrži antioksidanse kao što su beta-karoten, C vitamin i flavonoidi, kao i kofeinsku kiselinu koja se nalazi i u kafi, čaju i vinu.
Ipak, ono zbog čega nam je celer najkorisniji su njegova vlakna i “dobre” bakterije koje sadrži, a koje su zadužene za brojne probavne funkcije kao što su razgradnja hrane, apsorpcija hranljivih supstanci i kontrola crevne upale.
— Osim toga, celer je odličan za zdravlje srca, jer sadrži jedinjenja ftalide za koje se pokazalo da imaju blagotvoran efekat na krvni pritisak— rekla je dijetetičarka doktorka Simon Mudu za "Shape", prenosi Večernji.hr.
Ukoliko niste ljubitelji da svežeg celera u komadu, možete za doručak napraviti zdravi smuti koji će okrepiti čitav organizam.
Ledeni smuti
dva štapa celera
zelena jabuka
kašika praha moringe
šargarepa
pola banane
limunov sok
3 kocke leda
Bust smuti
dva štapa celera
dve šake bejbi spanaća
krastavac
kašika praha spiruline
mleveni đumbir
sveža nana
Jedna šoljica seckanog celera sadrži i 29,6 mikrograma vitamina K, što je trećina preporučene dnevne količine za žene (90 mikrograma) i četvrtina za muškarce (120 mikrograma).
Taj vitamin je između ostalog potreban za stvaranje osteokalcina, proteina koji utiče na snagu kostiju jer je zadužen za taloženje kalcijuma u njima.