probajte!

Započnite dan ovim obrokom: Slatke prženice sa medom su odličan izbor za doručak

Karakteristično za med je to što su ga još od davnina koristili kao prirodni zaslađivač, pre pronalaska belog šečera, jer je bio i ostao dobar nutritijent za poboljšanje i održavanje zdravlja tela i organizma. On u sebi sadrži brojne sastojke zbog kojih je cenjen kao što su esencijalne aminokiseline, enzimi, prirodni "antibiotici", voćne kiseline, vitamini i minerali, antioksidansi..

foto: Shutterstock/margouillat photo

Kao što je poznato, pčele med skupljaju iz nektara biljaka, pa posle određenih procesa u njihovom želucu, sve luče u košnice i tako predaju na dalju preradu skupljene materije iz prirode "koleginicama" u košnici.

 

Bitno je pomenuti da je neophodno omogućiti nesmetan boravak pčela u prirodi, jer sve češće prskanjem biljaka otrovnim sredstvima šteti se pčelama.

 

Nesavesno ponašanje određenih voćara i nesavesno ponašanje poljoprivrednika koji svoje kulture prskaju u vreme cvetanja biljaka je za sada najveći neprijatelj pčelama. Naravno, pored ovih postoje i prirodni neprijatelji kao što je varoa - kaže pčelar Zoran Tišanović.


 

Sastojci:

 

  • integralni tost hleb
  • malo mleka
  • malo soli
  • 2 jaja
  • kašičica cimeta
  • banana
  • bobičasto voće
  • med (ukoliko volite)
  • kokosovo brašno

 

 

Priprema: 

 

Potrebno je da umutite jaja i u njih ubacite mleko i cimet. Nakon toga potopite hleb u njih i pržite na zagrejanom tiganju. 

 

Zatim ih servirajte i na tanjiru i pospite medom, kokosovim brašnom i na njih dodjte po želji banane, bobičasto voće, kao što su to npr. borovnice, maline, jagode...