Ukoliko nedeljom okupljate porodicu za trpezom, ovaj ručak će biti pravi izbor.
Ljubitelji kuvanih jela, naročito oni koji preferiraju jače arome i crveno meso će ostati bez reči kada budu probali ovaj ukusni gulaš od mesa mangulica i specifičnim sirom od magarećeg mleka, koji se dodaje radi pojačane arome.
Iako vam na prvi pogled može delovati komplikovanije od onog na koji smo navikli, u pitanju su samo finese i odabir mesa.
Meso od mangulice se smatra najpogodnijim za ishranu, sadrži 75 odsto manje štetnog holesterola nego obično svinjsko, a upola manje od junetine i piletine.
Sastojci:
kilogram domaćeg mesa od mangulice
2 kašike masti
500 ml vode
2 glavice crnog luka i 2 čena belog
200 ml domaćeg paradajz soka
lovorov list po želji
2 kašike aleve paprike
kalijumova so
biber
2 kašike sira od magarećeg mleka
Priprema:
Meso iseckati na kocke, luk propržiti na masti, pa dodati spremljeno meso i malo vode. Dinstati do meso ne porumeni, dodati so, biber, pa naliti domaći sok od paradajza. Kuvati u dubokom tiganju ili šerpi na tihoj vatri, a potom dodati lovorov list, beli luk, alevu papriku. Biće vam potrebno sat vremena kuvanja, kako bi meso bili sočno, a pri kraju dodajete 2 kašike sira od magarećeg mleka, kako bi se sjedinilo za mesom i pustilo aromu. Ovom gulašu nije potrebno dodavati zapršku.
Sačekajte da se ohladi, a onda ga ukrasite svežom nanom, korijanderom ili bosiljkom. Gulaš možete služiti sa svežom salatom od kupusa, rotkvica ili sa testeninom.