iznenadićete se

Ništa ne OMEKŠAVA MESO bolje i brže: Ovaj efikasni i ukusni sastojak bi zauvek mogao da zameni marinadu

Svaki zalogaj će vam se prosto topiti u ustima, a nećete morati da udarate čekićem šnicle. Uz to, u pitanju je najprirodniji mogući metod!

foto: Gregory Gerber/Shutterstock

Postoje tri načina se meso omekša:

 

  • mehanički (lupanje čekićem za meso)
  • termalni (sporo kuvanje na tihoj vatri koje razbija vezivno tkivo u mesu)
  • enzimski (prirodni enzimi u mesu pomažu u razgradnji vezivnog tkiva)

 

Upravo je ovaj treći metod najmanje poznat, što je pomalo nepravedno jer je veoma efikasan. Tako što tokom vremena enzimi postepeno razlažu tkivo dolazi do promene strukture vlakana mesa, što je potpuno prirodan proces za koji je normalno potrebno oko tri nedelje. Međutim, možete uživati u svežem mesu koje je omekšalo uz pomoć enzima za mnogo kraće vreme ― uz malu asistenciju prirode!


U pitanju je kulinarski trik koji nije još uvek stekao veliku popularnost, a vrhunski kuvari se kunu u njega: omekšavanje mesa uz pomoć kivija.

 

foto: Nitr/Shutterstock

Naime, kivi sadrži aktinidain, enzim koji ovu voćku čini jedinstvenom, a on deluje kao što razbija proteine i vezivna tkiva u mesu bez udaranja. Postoje dva načina da omekšate meso kivijem ― korom ili mariniranjem:

 

  • Omekšavanje korom kivija. Oljuštite kivi, njegovom korom dobro istrljajte meso sa svih strana.
  • Omekšavanje u marinadi. Oljuštite dva kivija, pa napravite pire od njega (gnječenjem viljuškom ili u blenderu). Potom dodajte dve kašike maslinovog ulja i jednu kašičicu jabukovog sirćeta. Dodajte solii bibera po ukusu, pa sve ubacite u jednu plastičnu kesu, stavite parče mesa i marinirajte oko 15 minuta.