Ova osvežavajuća poslastica ne spada u omiljene domaće slatkiše bez razloga! Idealno je posluženje uz kafu ili posle ručka, lagana je, nije preslatka, a ukus je izuzetan. Najbolje od svega je što nećete isprljati previše sudova, niti provesti pola dana u kuhinji!
Keks-torta jedna je od najpopularnijih brzih domaćih poslastica i u svetu i kod nas.
Fil se može praviti na bezbroj načina, a omiljen je onaj napravljen s voćem. Obično se pravi uz najjednostavnije ređanje keksa, ali ukoliko ga umočite u mleko ― biće još sočniji i prijatniji i lakše će se vezati za bogat fil od mleka, jogurta i seckanog voća.
Sastojci:
- 250 mililitara grčkog jogurta
- 180 mililitara mleka + 50 mililitara mleka
- kašičica ekstrakta vanile
- 400 grama keksa po izboru
- 400 grama voća po želji
- rendana čokolada, voće, mrvljeni keks za dekoraciju po ukusu
Priprema
U jednoj dubljoj činiji iseckajte voće što sitnije. Možete koristiti bilo koje voće, a najpuniji ukus daće pomorandže, jabuke, jagode, maline, mandarine, nar kivi...
Kada iseckate, tome dodajte grčki jogurt, mleko i ekstrakt vanile, pa sve dobro promešajte.
U odvojenih 50 mililitara mleka umačite keks jedan po jedan i reođajte po plehu ili kalupu za torte. Zatim premažite filom, pa ponovo ređajte keks provučen kroz mleko i tako sve dok ne potrošite materijal.
Odozgo ukrasite mrvljenim keksom, rendanom čokoladom ili seckanim voćem.
Ostavite da prenoći u frižideru.