tradicija

Vojvođanski ručak gotov za 30 minuta: Recept za neodoljive ĆUFTE sa parmezanom u paradajz sosu

Čak i početnici će uspeti da naprave ovaj obrok, na veoma jednostavan i brz način.

foto: Shuterstock/lessio Orru

Ukoliko ste ljubitelji kuglica od crvenog mesa u kominaciji sa domaćim paradajz sosom, čuvenim širom Vojvodine, za vas smo pripremili najukusniji tradicionalni ručak koji će čitavu porodicu okupiti za trpezom.

 

Sastojci za ćufte:

 

400 grama mešanog mlevenog mesa (svinjsko/goveđe)

jaje

3 kašike parmezana

100 grama prezli

50 ml mleka

kalijumova so

crni biber

mleveni peršun

mleveni korijander

 

Sastojci za sos:

 

glavica šargarepe - usitnjena

glavica crnog luka

600 ml domaćeg, pasiranog paradajza

kašičica šećera

pola kašičice soli

ulje

brašno

 

foto: Profimedia

Priprema:

 

Mlevenom mestu dodati jaje, mleko, parmezan, prezle, korijander, peršun i začine, pa dobro promešati. Formirati kuglice po željenoj veličini, ali se uobičajeno ćufte prave u veličini teniske loptice. U dubokom tiganju zagrejati ulje i dodati sitno seckani luk, pa ih pržiti. Kada budu gotove možete ih posuti rendanim parmezanom

 

Pripremiti šerpicu za pripremanje sosa, zagrejati dve kašike brašna i dve kašike ulje uz stalno mešanje, kako se ne bi storile gromuljice, pa potom dodati pairani pardajz, mleveni crni luk, kašićicu šečera i so. Kada proključa, skloniti sa vatre.

 

Vojvođanske ćufte u paradjaz sosu možete služiti uz testeninu i svežu salatu.