tope se u ustima

Božićni slatkiš čiji se ukus pamti: Punjene jermenske gurabije postaće vaši omiljeni sitni praznični kolači

Ako ste ljubitelj arapske i bliskoistočne kuhinje, predivni kolačići koji se u Jermeniji pripremaju u danima praznika sigurno će vam se dopasti.

foto: Teri Virbickis/shutterstock

Ukoliko su vam se dopadale bakine gurabije, jedan od zaštitnih znakova srpske kuhinje, ukus varijante koja nam dolazi iz Jermenije sigurno će vas oduševiti. One su često na trpezi tokom proslave Božića, ali služe se i svakodnevno, uz kafu ili čaj, a daleko su slađe od gurabija na koje smo mi navikli, imaju punjenje neodoviljvog ukusa i obično se oblikuju u loptice.

 

Sastojci:

 

 

  • pola kilograma brašna
  • 9 kašika ulja
  • 9 kašika vode
  • kašičica sode bikarbone
  • prstohvat soli


Za fil:

 

 

  • 100 grama ratluka po ukusu
  • sitno seckani orasi po želji
  • šećer u prahu za posipanje

 

Priprema


Pomešajte u šerpi vodu i ulje i dodajte prstohvat soli, pa stavite da proključa i zatim sklonite s vatre. Potom u jednoj činiji pomešajte brašno i sodu bikarbonu i sipajte u mešavinu vode i ulja, pa mešajte sve dok se testo ne odvoji od zidova posude i ne dobijete kompaktnu masu.


Uzmite šakom malo testa, stavite u sredinu malo ratluka i parče oraha, pa oblikujte loptice ili spljeskajte i napravite željeni oblik i nastavite tako ređajući po plehu obloženom pek-papirom sve dok ne potrošite materijal.


Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, sve dok ne porumene.
Nakon pečenja, ostavite da se prohladi kratko, pa pospite šećerom u prahu.