Medenjaci uz kafu ili čaj biće idealna poslastica ove zime, a mogu ih napraviti i početnici u kuhinji
Gotovo svi volimo da jedemo ukusne medenjake, a oni su odlična ideja za jednostavnu poslasticu uz kafu ili čaj ove zime. Još bolje je to što mogu trajati baš dugo, pa ih držite u kutiji (i za svežinu povremeno dodajte komadić jabuke).
Praznični medenjaci
Sastojci:
- 350 g brašna (glatkog)
- 100 g mlevenih oraha
- 2 manja jajeta
- 150 g meda
- 150 g maslaca
- kašičica sode bikarbone
- cimet po želji
Priprema:
Pomešajte brašno, sodu, orahe i cimet. Maslac nasecite na listiće, pa sipajte u brašno i smrvite rukama.
Dodajte razmućena jaja, promešajte, pa sipajte med. Umesite rukama testo, zamotajte ga u plastičnu foliju i ostavite da se hladi oko sat vremena u frižideru.
Kad se testo prohladilo, kašikom zahvatite smesu i oblikujte u kuglicu.
Ređajte medenjake na pleh koji ste obložili papirom. Pripazite da ne budu gusto zbijeni.
Pecite oko 10 minuta na 180 stepeni ili dok ivice ne postanu tamnobraon.