PROBAJTE IH!

Mogu vam trajati neverovatnih MESEC DANA: Praznični medenjaci ulepšaće vaš decembar (RECEPT)

Medenjaci uz kafu ili čaj biće idealna poslastica ove zime, a mogu ih napraviti i početnici u kuhinji

foto: zarzamora/Shutterstock

Gotovo svi volimo da jedemo ukusne medenjake, a oni su odlična ideja za jednostavnu poslasticu uz kafu ili čaj ove zime. Još bolje je to što mogu trajati baš dugo, pa ih držite u kutiji (i za svežinu povremeno dodajte komadić jabuke).

 

 

Praznični medenjaci

 

Sastojci:

 

  • 350 g brašna (glatkog)
  • 100 g mlevenih oraha
  • 2 manja jajeta
  • 150 g meda
  • 150 g maslaca
  • kašičica sode bikarbone
  • cimet po želji 


Priprema:

 

Pomešajte brašno, sodu, orahe i cimet. Maslac nasecite na listiće, pa sipajte u brašno i smrvite rukama.

 

Dodajte razmućena jaja, promešajte, pa sipajte med. Umesite rukama testo, zamotajte ga u plastičnu foliju i ostavite da se hladi oko sat vremena u frižideru.

 

Kad se testo prohladilo, kašikom zahvatite smesu i oblikujte u kuglicu.

 

Ređajte medenjake na pleh koji ste obložili papirom. Pripazite da ne budu gusto zbijeni.

 

Pecite oko 10 minuta na 180 stepeni ili dok ivice ne postanu tamnobraon.