rezultati se vide odmah

Ima najmanje 5 razloga! Šta je SERUM ZA LICE i zašto MORATE da ga koristite (iako upotrebljavate hidratantnu kremu)

Proteklih godina, hit kozmetički proizvod koji je maltene preko noći doživeo ogromnu popularnost nesumnjivo je serum za lice. Pored brojnih pilinga, krema, ulja i sličnih preparata, sigurno se pitate da li vam baš treba još i to. Odgovor je — o, da, i te kako!

foto: ECOSY/Shutterstock

Serum za lice je koncentrisan skup aktivnih sastojaka koji pomažu koži da zadrži vlažnost. Iako je ovaj proizvod često na bazi ulja, on ne opterećuje lice i omogućava sastojcima da prodru kroz površinu kože i deluju efikasno, a istovremeno je štiti od svakodnevnih uticaja.


Česta je zabluda da onima koji upotrebljavaju hidratantnu kremu nije potreban i serum za lice, a iako oni imaju neka slična svojstva, idealno je koristiti oba ova proizvoda u rutini. Serumi imaju mnogo više aktivnih sastojaka nego najbolja krema i imaju laganiju teksturu jer su molekuli aktivnih supstanci manji od onih u kremi da bi bili prodorniji, što znači da su efikasniji od dnevne i noćne kreme.


Serumi se koriste već od dvadesetih godina, budući da koža lica starenjem gubi vlažnost i elastičnost. Najvažnije je da se nanese na dobro očišćenu kožu, kao i da se ne preskače vrat, a ponekad čak i dekolte, kao i da ga birate u skladu sa specifičnim potrebama svog lica, odnosno da li vam je neophodna dubinska hidratacija, antioksidacija, regeneracija, tretman bora itd.

 


Prednosti seruma za lice

 

  • Rezultati se vide brzo


Proizvodi za negu kože, čak i oni koji su sigurno efikasni (poput retinola), deluju veoma sporo i dogodi da se prođu meseci pre nego što se vide prvi rezultati. Kada upotrebljavate serum za lice, vrlo brzo ćete primetiti da vam je lice, mekše i glatko jer se ovaj proizvod daleko brže apsorbuje nego ostali i visoko je koncentrisan.

 

foto: Sergio Monti/Panthermedia/Profimedia
  • Lagan je i ne zapušava pore


Kada čujete da je nešto na bazi ulja, odmah vam se pale crvene lampice i izbegavate da priđete tom preparatu? U slučaju seruma za lice to ne morate da činite: on vam sigurno neće mastiti kožu i zapušiti pore jer ima teksturu više nalik "svilenkastoj" vodi nego kao tipično ulje za lice. Vrlo je lagan i neće vam biti napor i teret na koži.


Uz to, masna koža ne podrazumeva izbegavanje proizvoda koji u osnovi imaju ulje, već sasvim suprotno — ako ne dajete koži dovoljno ulja, ona će proizvoditi još više svog i biće masnija!

 

  • Hidratacija


Dnevne i noćne kreme daju kratkoročan efekat hidratacije, dok serum za lice pruža vlažnost tokom čitavog dana, a omogućava koži da diše.

 

  • Štiti od spoljašnjih uticaja


Mislite o serumu kao o vrlo, vrlo, vrlo nežnom oklopu, koji štiti kožu od efekata aerozagađenja, duvanskog dima i oštećenja od sunca. On obično sadrži dosta antioksidanasa poput vitamina C i vitamina E i moćno deluje protiv ovih uticaja.

 

  • Pruža kolagen


Ovi proizvodi pomoći će kao svojevrsna kolagenska "injekcija" i dati koži punoću i svežiji izgled. Bore i fine linije normalan su deo starenja kože, a ono što im daje tu crtu zbog koje izgledamo još starije jeste isušen i umoran izgled, dok serum za lice pruža osveženje i sjaj.