oprez

Pasulj treba da bude deo vašeg jelovnika, ali jedan tanjir nedeljno nije garancija da neće doći do nastanka bolesti

Često se može pročitati da jedan tanjir nedeljno tera bolesti, ali ne postoji nijedna medicinska studija koja to dokazuje.

foto: Shutterstock

Pasulj mnogi obožavaju — na koji god način da je pripremljen! Znamo i da je zdrav, ali možda niste znali koliko je zapravo koristan. Kad budete pogledali sve njegove benefite, odmah ćete ga pripremiti za nedeljni ručak!

 

Zbog čega je pasulj tako zdrav?

 

  • odličan je izvor belančevina
  • ne sadrži zasićene masti i holesterol
  • sadrži esencijalne aminokiseline

 

Studija koja je objavljena u stručnom časopisu Medicinske asocijacije Kanade, pokazala je da pasulj odličan izvor vlakana i brojnih lekovitih materija.

 

Pasulj sadrži i brojne minerale, kao što su kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe, magnezijum, natrijum i cink, zatim lecitin, a dobar je izvor folata, vitamina B2, B3 i B6, kao i vitamina K.

 

foto: Shutterstock

Koliko često ga treba konzumirati?

 

Jedna porcija pasulja obezbeđuje čak 20% dnevne potrebe za unosom vlakana. Preporučena doza je tri šoljice pasulja nedeljno — prema smernicama zdrave ishrane vlade SAD-a.

 

Napomena

 

Pasulj je mahunarka čije se zdravstvene prednosti ne dovode u pitanje jer obiluje proteinima, vitaminima i mineralima, ali je važno jesti ga u okviru uravnotežene i raznovrsne ishrane.


Često se na internet portalima može pronaći tvrdnja "jedan pasulj nedeljno tera bolesti", ali ona nije medicinski utemeljena i ne postoji nijedna studija koja potvrđuje da je konzumiranje jednog tanjira sedmično pouzdan način da sprečite razvoj bolesti.